“Roodkeelnachtegaal gezien zoals het hoort”

Zaterdag 23 januari 2016

Vanmorgen zie ik samen met Frank van Duivenvoorde en Wouter Teunissen de roodkeelnachtegaal op een manier zoals ik eigenlijk al jaren hoopte: “skulkend” in de vegetatie tussen de rode takken van de kornoelje, de vlierstruik, de forsythia en de laurier. Heel af en toe vangen we een glimp van de vogel op: soms een deel van de rug en staart, dan weer de flank en het prachtige koppie met de opvallende rode keel, de witte mondstreep, de zwarte teugel en de witte wenkbrauw. Zo gaaf!

Roodkeelnachtegaal – Siberian Rubythroat (Videostill Wouter Teunissen)

Roodkeelnachtegaal – Siberian Rubythroat (Videostill Wouter Teunissen)

Stiekem vind ik het wel leuk dat de vogel, in de anderhalf uur dat wij er zijn, het door fotografen zorgvuldig opgebouwde decor -een licht bemoste boomstronk, waarin een “voederbakje” is gemaakt – links laat liggen.

Roodkeelnachtegaal – Siberian Rubythroat (Videostill Wouter Teunissen)

Roodkeelnachtegaal – Siberian Rubythroat (Videostill Wouter Teunissen)

Helemaal fantastisch is het dat we de vogel vanmorgen veelvuldig horen zingen!! Niet de uitbundige zang uit de broedgebieden, maar een voorzichtig melodieus geprevel (subzang). Als Dick Groenendijk aan komt lopen en ik hem vertel dat de vogel zingt, rent hij opgewonden terug naar de auto om opnameapparatuur te halen. Zijn opnames zijn hier te beluisteren. Wouter maakt door de telescoop een paar mooie filmpjes, waarop je kunt zien én horen dat de roodkeelnachtegaal zingt. Geweldig!

Dick maakt geluidsopnames – op de voorgrond de boomstronk

Dick maakt geluidsopnames –
op de voorgrond de boomstronk

Na anderhalf uur is de groep twitchers en fotografen, waaronder een flink aantal Fransen, flink aangegroeid. Voor ons tijd om vertrekken. 😉

Twitchers en fotografen in Hoogwoud

Twitchers en fotografen in Hoogwoud

We besluiten om net als vorige week in de Wieringermeer en op Wieringen te gaan vogelen. Bovendien zitten we dan dichtbij de A7, zodat we, mocht de 19 januari jl. in de Groningen ontdekte Amerikaanse tafeleend worden teruggevonden, in ‘pole position’ staan.
Het afspeuren van een groep van zo’n vijfendertighonderd toendrarietganzen op bijzonderheden valt helaas niet mee, want de ganzen zitten ver weg, in tegenlicht en ze zijn als gevolg van jacht in de omgeving nogal ril. De kleine rietganzen waar het ons om te doen is, vinden we daardoor helaas niet, maar we stuiten wel op twee Oostelijke grauwe ganzen, een zeldzame ondersoort van onze grauwe gans (zie deze link voor een apart blogje over deze waarneming, waarop meer foto’s en wat filmpjes).

Oostelijke Grauwe Gans - Greylag Goose rubrirostris - Anser anser rubrirostris?

Oostelijke Grauwe Gans – Greylag Goose rubrirostris – Anser anser rubrirostris

Na allerlei stops arriveren we bij de Zuiderhaven, waar we vanaf “De Dikke Bries” al snel het mannetje buffelkopeend vinden.

Buffelkopeend – Bufflehead

Buffelkopeend – Bufflehead

Vervolgens stoppen we veel tijd in het zoeken naar de gisteren gemelde kleine topper, maar deze blijkt niet helaas aanwezig. Wel zien we een roerdomp, die zich twee keer vliegend verplaatst om na te zijn ingevallen weer helemaal op te gaan in de rietkraag. Een heel gave waarneming!

Roerdomp - Eurasian Bittern

Roerdomp – Eurasian Bittern

In de Vissershaven in Den Oever zwemt een gewone zeehond. In de Waddenhaven zien we een tweede exemplaar en laat een roodhalsfuut zich leuk bekijken.

Gewone zeehond - Common Seal

Gewone zeehond – Common Seal

Roodhalsfuut – Red-necked Grebe

Roodhalsfuut – Red-necked Grebe

Tijdens een kort rondje over Wieringen valt het ons op dat er veel minder rotganzen zitten dan vorige week. Ten noorden van Hippolytushoef treffen we in een gemengde groep ganzen wel een mooie familie witbuikrotganzen.

Witrotgans – Pale-bellied Goose

Witrotgans – Pale-bellied Brent Goose

Toendrarietgans – Tundra Bean Goose

Toendrarietgans – Tundra Bean Goose

Terug bij de Zuiderhaven zien we Wolbert Hermus met enkele anderen op de dijk naar de groep duikeenden staan kijken. Zou de kleine topper er toch weer zitten? Op mijn door het omlaag gedraaide autoraam gestelde vraag “Zit hij er nu wel?”, wordt bevestigend en enthousiast gereageerd. Dus stappen we snel uit en stellen onze telescopen op. Ondanks de aanwijzingen krijgen we de kleine topper maar niet in de kijker…. Als Wouter vervolgens vraagt: “Waar zwemt hij ten opzichte van die buffelkop?”, worden we verbaasd aangekeken en blijkt dat er helemaal geen kleine topper zit, maar dat Wolter dacht dat het ons om de buffelkopeen te doen was. Hahahahaha! 🙂

Om toch een poging te doen om de kleine topper op de jaarlijst te krijgen proberen het vanmorgen door Swen Rijnbeek en Rob van Bemmelen bij Andijk ontdekte exemplaar te twitchen.

Vogelaars bij Andijk

Vogelaars bij Andijk

Dit blijkt door de slechte lichtomstandigheden en de grote afstand waarop de duizenden toppereenden zich bevinden helaas een ondoenlijke zaak. Maar we genieten wel volop van de vele eenden die als een tapijt op het water dobberen en wat later massaal op de wieken gaan als er plezierjachtje langs vaart. Een mooie afsluiting van opnieuw een prachtige vogeldag!

Daglijst: 85 soorten

Wouter en Frank speuren over het IJsselmeer

Wouter en Frank speuren over het IJsselmeer

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s