Groot-Hertog, Mibo’s, Dood-anzeggers, Kortsnavels en Beekprikken

Zaterdag 12 maart 2016

Tijdens de adempauze geen blogs, maar alleen wat persoonlijke aantekeningen uit mijn vogeldagboek.

Bekendelle

Bekendelle

Op deze prachtige voorjaarsachtige dag heb ik samen met Frank van Duivenvoorde en Bertus de Lange door de Achterhoek en Twente en over de Veluwe gestruind.

Luisteren naar mauwende mibo’s

Luisteren naar ‘mauwende’ mibo’s

In Bekendelle worden we rond acht uur ontvangen door een koor van tientallen luidkeels zingende koperwieken (link). Prachtig! In de tweeënhalf uur die we langs de oevers van de Boven-Slinge en het moerasbos doorbrengen, ontmoeten we onder andere kortsnavelboomkruipers, minstens vijf middelste bonte spechten, waaronder drie exemplaren in één kijkerbeeld, die met hoog opgezette kuiven met elkaar aan het bakkeleien waren. Heel tof! Verder boomklevers, groene spechten, grote bonte spechten en twee mannetjes zwarte specht. De laatstgenoemde beslechten een of andere territoriumstrijd op een manier zoals geen van ons dat ooit heeft gezien. De beide vogels zitten wat achter elkaar aan, waarna ze op een stam neerstrijken en daar een soort verstoppertje met elkaar spelen. Op de momenten dat ze elkaar zien, maken ze vreemde schokkerige bewegingen met hun lijf, kop en hals, “vlinderen” ze met hun vleugels en kruipen weer voor elkaar weg. Dit alles zonder geluid te maken. Het “spel” tussen beide “Dood-anzeggers”, zoals we in het oosten des lands de zwarte spechten vroeger noemden, duurt een minuut of tien. Er is nog te weinig licht voor goede foto’s, maar ik heb wel een leuk filmpje kunnen maken. Echt een fantastische waarneming!

Er volgt nog wat meer.

Zwarte specht – Black Woodpecker

Zwarte specht – Black Woodpecker

Vervolgens bezoeken we de “Groot-Hertog” van de steengroeve in Winterswijk. Het paartje oehoes broedt gelukkig weer op de oude nestplek. Vorig jaar broedden ze op een niet zichtbare plek en zagen we alleen het mannetje. Helaas zit er inmiddels heel wat opschot voor het nest. Als dit over enkele weken uitloopt, zal de “Groot-Hertog” nauwelijks of helemaal niet meer zichtbaar zijn.

Oehoe - Eurasian Eagle Owl

Oehoe – Eurasian Eagle Owl

Via het Meddosche Veen (geen kraanvogels) rijden we via mijn geboorteplaats Rekken naar het Haaksbergerveen waar we (ondanks dat het pas begin maart is) een paar uur zoeken naar reptielen en amfibieën.

Haaksbergerveen

Haaksbergerveen

Helaas staat er inmiddels wat meer wind en laat de zon en daarmee ook de temperatuur ons in de steek, waardoor we geen van de wenssoorten vinden. Leuk zijn wel de overtrekkende boomleeuweriken en de volop baltsende dodaarzen. (Een blog met meer foto’s van adders in het Haaksbergerveen.)

Adder – Northern Viper

Adder – Northern Viper

In Warnsveld dippen we voor de tweede keer deze winter de zwartbuikwaterspreeuw, waarna we doorrijden naar een niet nader te noemen plek op de Veluwe, waar we – ook al is het nog wat vroeg in het jaar -twee beekprikken vinden. Erg tof! Dit lid van de familie van de prikken (Petromyzontidae) wordt ook wel “rondbek” genoemd (zie één van de onderstaande foto’s). De beekprik heeft een heel bijzondere levenswijze en is in Nederland heel zeldzaam. Erg gaaf om ze na zeven jaar weer eens te zien. Voor filmpjes zie link 1 en link 2.

Beekprik - European Brook Lamprey

Beekprik – European Brook Lamprey

Beekprik - European Brook Lamprey

Beekprik – European Brook Lamprey

Beekprik - European Brook Lamprey

Beekprik – European Brook Lamprey

Een mooie bijvangst wordt gevormd door een roepende middelste bonte specht. Voor ons alle drie een nieuwe soort voor de Veluwe en een prima afsluiting van deze prachtige vogeldag!

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Groot-Hertog, Mibo’s, Dood-anzeggers, Kortsnavels en Beekprikken

  1. Pingback: Toch naar de Amerikaanse tafeleend…. | VogelPunt

  2. Pingback: Spechten, oehoe, adders en eindelijk “blauwe” heikikkers! | VogelPunt

  3. Pingback: Filmpje beekprikken in tv-uitzending Vroege Vogels | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s