Alpenheggenmus op de Zuid-Hollandlijst!

Dinsdag 5 april 2015

René Wanders ontdekte vanmorgen in de Bierlap, een deel van het duingebied Meijendel, een heuse alpenheggenmus! Met maar negen aanvaarde gevallen in Nederland met recht een “mega” te noemen! De exacte locatie werd echter niet bekend gemaakt, maar mijn beide vogelvrienden Noël Aarts en René van Rossum lieten zich daardoor niet uit het veld slaan en gingen in het verder voor het publiek afgesloten gebied – waar Noël wel gewoon mag komen, omdat hij er werkt – op zoek naar deze fraaie zeldzaamheid. In de loop van middag droegen zij het stokje over aan Fred Klootwijk en Vincent van der Spek (die als inventariseerder in dit gebied ook toestemming heeft om hier te komen). Tegen half zes werd bij monde van Bas van der Burg bekend dat deze doorzetters de vogel toch hadden gevonden en dat er een excursie zou komen. Hulde!

Dan moeten we maar wat later eten roep ik tegen Margreet, die dat zoals altijd natuurlijk prima vindt. Snel hark ik mijn vogelspullen bij elkaar en hol de honderd zeventien treden in het trappenhuis naar beneden. Ik zit nog maar net in de auto of Noël belt me om met uit te nodigen en me te vertellen waar ik precies moet zijn. Tof!

Een half uur later sluit ik aan bij een achttal vogelaars uit de regio en samen lopen we – vol verwachting en spanning en terwijl ik helemaal gek gebeld en ge-appt word door allerlei bekenden uit de vogelaarswereld – het gebied in. Bij een hek worden opgevangen door Noël, die ons de weg uitlegt en vertelt wat de afspraken zijn. Een kleine tien minuten later sluiten we aan bij de ontdekkers en een tiental bekenden uit de Haagse en Katwijkse regio. Eén blik door telescoop van Gerjon Gelling en “bam” daar heb ik de alpenheggenmus in beeld! Rustig foeragerend in de beschutting van wat overhangende duindoorns (filmpje). Fantastisch!!

Alpenheggenmus - Alpine Accentor

Alpenheggenmus – Alpine Accentor

Nadat we de vogel voldoende hebben bestudeerd, is het tijd voor het gezellig ouwehoeren, het bijkletsen en nagenieten van deze prachtige waarneming. Wat een geweldige twitch en wat een mooie, nieuwe soort voor mijn Zuid-Hollandlijst! Terwijl Frank en ik rustig napratend en nagenietend terug slenteren, snellen twitchers ons nog tegemoet. Ik hoop dat het voor hen allemaal nog goed is gekomen, want er staat een heldere nacht voor de deur en het is niet zeker of er morgen nog een excursie kan worden geregeld.

Blije twitchers bij de alpenheggenmus.

Blije twitchers bij de alpenheggenmus.

Met dank aan de ontdekkers René Wanders, Vincent van der Spek en Fred Klootwijk en aan Noël Aarts en Dunea.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Alpenheggenmus op de Zuid-Hollandlijst!

  1. Pingback: Struinen door de duinen en een stadse steltkluut | VogelPunt

  2. Pingback: “Zaterdag-vogeldag” met weinig trek, vijf koereigers, drie zwarte ibissen en een steltkluut | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s