IJsduiker verstrikt in vissnoer :-(

Zondag 10 april 2016 

Edit maandag 19.10 uur: Van Sjaak Schilperoort ontvang ik een app’je met daarin het bericht dat de ijsduiker een erg zieke indruk. De vogel is inactief, hangt scheef in het water met zijn kop half op de rug en met de snavel een klein beetje open. Alle goede bedoelingen ten spijt lijkt het erop dat het niet goed gaat……. 😦

Edit maandag 11 april 16.20 uur: Nick Peeters bericht mij zojuist dat de ijsduiker vanmiddag is gevangen en is bevrijd van het vistuig.
Meer foto’s en een verslag van de bevrijdingsactie.

Nick vertelde dat ‘iemand’ de hulp van een visser met bootje heeft ingeroepen en dat ze de onfortuinlijke vogel met een net hebben gevangen. Vervolgens hebben ze het visdraad verwijderd. Op de foto’s die ik gisteren heb gemaakt leek een vishaak zichtbaar te zijn. Deze werd nu niet meer aangetroffen, maar er zat nog wel een zogenaamde wartel in zijn bek. Het vissnoer (ruim dertig centimeter) zat in de keel en rond tong van het arme beest. Nadat de vogel van het martelwerktuig was bevrijd, dreef hij met geopende bek rond op de plas en poetste hij regelmatig zijn verenkleed. Ook dook hij alweer een paar keer. Nu maar hopen dat de wonden snel genezen en dat hij binnenkort gezond en wel naar het Hoge Noorden zal vertrekken, want het blijft wel de vraag of hij de stressvolle gebeurtenissen  van de afgelopen dertig uur zal overleven…..

Blog zondag:

Vanmiddag vogel ik, terwijl Margreet luncht met haar vriendinnen, met Wouter Teunissen in de Spekpolder waar op de plassen van het recreatiegebied Vlietland al ruim twee maanden een ijsduiker overwintert. Ik heb de vogel al een keer of drie bezocht, maar Wouter heeft de vogel nog niet gezien. Net als de vorige keren laat deze imposante duiker zich snel vinden en genieten we van deze ontzettend fraaie vogel, die actief aan het jagen is op rivierkreeft. Prachtig!

IJsduiker – Great Norther Loon (Diver)

IJsduiker – Great Norther Loon (Diver)

We slenteren genietend van het mooie weer en de zang van onder andere fitissen, zwartkoppen, winterkoningen, staartmezen een tijdje langs de oever van de plas. Op de terugweg werpen we nog even weer een blik op de ijsduiker en tot onze schrik zien we dat deze helemaal verstrikt zit in een vissnoer.

IJsduiker – Great Northen Loon (Diver)

IJsduiker – Great Northen Loon (Diver)

De ijsduiker heeft een dikke haak in zijn bek en het vissnoer zit zowel om zijn snavel als ook om zijn lijf gewikkeld. Hij doet ontzettend zijn best om dit kwijt te raken. Bah, wat ontzettend naar! (zie beide – niet leuke – filmpjes: link 1 en link 2).

“Zouden we wellicht een boot en een groot schepnet kunnen regelen om de vogel te vangen?” vragen we ons af. Ik neem contact op met Sjaak Schilperoort, die veel met dit gebied van doen heeft. Hij stelt voor om contact opnemen met de dierenambulance. Zo gezegd, zo gedaan, maar hier blijken ze er geen gat in te zien…. We worden doorverwezen naar Dierenambulance-Wassenaar, maar daar krijgen we geen gehoor. Zelf een vangpoging ondernemen dan maar? Al snel blijkt dat ook geen zin te hebben, want de vogel is heel energiek en duikt bij benadering door boten, die dichterbij komen dan een meter of vijftig, direct onder en is dan al gauw een minuut onder water om tientallen meters verderop weer op te duiken. Onze enige hoop is dat de vogel de komende dagen, als hij wat verzwakt is, wel kan worden gevangen. Erg triest dit. 😦

IJsduiker – Great Northen Loon (Diver)

IJsduiker – Great Northen Loon (Diver)

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op IJsduiker verstrikt in vissnoer :-(

 1. joeke zegt:

  misschien met echte grote losse visnetten….

 2. Heel triest inderdaad 😦 Ik heb hem ’s middags nog gezien. Op het eerste gezicht springlevend, maar voortdurend bezig om van die visdraad af te komen. Kon nog wel jagen, maar had aanzienlijk moeite met het weg werken van de gevangen kreeft; mogelijk zelfs niet gelukt. Als hij zichzelf niet per ongeluk wurgt met dat koord, wordt het een langzame dood. Ik had dezelfde ervaring met de dierenambulance. Hij is inderdaad nog snel en soms moeilijk te volgen. Hopelijk kan hij eenmaal verzwakt nog op tijd terug gevonden en gered worden. Iedereen goed opletten dus de komende dagen.

  • Emma Doornik zegt:

   Waar zit hij precies, Michel Gieskens? Ik wil toch nog eens proberen bij de dierenambulance .

   • Toen ik er was eind gistermiddag, hoofdzakelijk tussen Speckeiland en de witte bascule brug over de doorgang naar de Vliet (http://waarneming.nl/waarneming/view/116321992). Maar dat was misschien wel omdat het op andere plaatsen te druk was met recreatie.
    Vandaag nog geen nieuwe meldingen gezien op waarneming.nl
    Misschien ga ik straks of morgen aan het einde van de dag (werk 😦 )nog even kijken.

    Probleem voor de dierenambulance en ieder ander die een poging wil wagen om hem te redden, is niet alleen dat hij moeilijk te vinden is, maar hij is ook nog te levendig en zich niet makkelijk zal laten vangen. Kon je hem maar duidelijk maken dat het voor zijn eigen bestwil is. :/

 3. Hallo, is er vandaag toevallig al meer bekend over de toestand van de verstrikte ijsduiker?

  • luukpunt zegt:

   Hoi Renate,

   Ik heb niets gehoord over de ijsduiker en ben helaas zelf ook niet de gelegenheid om te gaan kijken. Het gebied wordt flink “bevogeld”, dus mocht de vogel worden gezien, dan zal dit ongetwijfeld via waarneming.nl bekend worden.

   Hartelijke groet,

   Luuk

 4. luukpunt zegt:

  Top dat de vogel is bevrijd!! Wat een helden!

 5. Pingback: Bevrijde ijsduiker vangt weer rivierkreeft! | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s