Weer een knaller op de lijst: Westelijke baardgrasmus!

Vrijdag 15 april 2016

Op 4 mei 2003 zag ik op de Maasvlakte mijn eerste baardgrasmus. Wat een prachtig vogeltje! Vol was ik ervan! In jaren hierna volgden er nog een drie. Een ontzettend fraaie soort waar ik elke keer als ik er één in de kijker had weer blij van werd! Enige tijd geleden werd echter bekend dat mijn lijstje van vier baardgrasmussen “slechts” bestond uit Balkanbaardgrasmussen en dat zijn veel zeldzamere familielid de Westelijke baardgrasmus (Sylvia inornata) erop ontbrak…..

Gisteravond knalde de adrenaline dan ook door mijn lijf, toen ik hoorde dat Robert van der Meer tijdens de zgn. Campus Challenge (een evenement om zoveel mogelijk planten- en dierensoorten op het terrein van Wageningen University te vinden) een baardgrasmus had ontdekt met kenmerken die duidelijk richting een Westelijke wezen!

Gelukkig blijkt de vogel ook vanmorgen nog aanwezig. Na de laatste les fiets ik me dan ook het zweet op mijn rug door een smerige miezer naar huis. Hier word ik al door Frank van Duivenvoorde opgewacht. Gehaast doe ik droge kleren aan en hark ik mijn vogelspullen bij elkaar, waarna we na een voorspoedige rit om twee uur in Wageningen arriveren en binnen enkele minuten de felbegeerde zeldzaamheid binnen tikken! De prachtig gekleurde grasmus foerageert in een houtwal tussen het op de grond liggende snoeihout en laat zich, zij het kort, een paar keer leuk zien! Wow, wat een heerlijk gevoel!

Hierna is de vogel zeker twintig minuten uit beeld en vragen we ons af of de vogel wellicht aan de andere kant van de houtwal beter te zien is.

Twitchers Westelijke baardgrasmus

Twitchers Westelijke baardgrasmus

Als Jaap Denee breed grijnzend aan komt lopen en ons een prachtige foto uit zijn “poesiealbum“ laat zien, weten we genoeg: we moeten aan de andere kant zijn. Even later zien we samen met vele tientallen twitchers de Westelijke baardgrasmus minutenlang prachtig foerageren in de kruinen van de bomen. Echt schitterend!

Twitchers baardgrasmus

Twitchers Westelijke baardgrasmus

Het lukt me niet om zelf foto’s te maken, maar gelukkig stelt topfotograaf Alex Bos graag wat een foto ter beschikking! Waarvoor dank!

Westelijke baardgrasmus - Western Subalpine Warbler (Foto Alex Bos)

Westelijke baardgrasmus – Western Subalpine Warbler (Foto Alex Bos)

Opgetogen en blij met deze prachtige, nieuwe soort (mits aanvaard natuurlijk J ) levert Frank mij om vier uur vanmiddag weer af in Leiderdorp. Over een kleine veertien uur stappen we weer bij elkaar in de auto om een poging te doen de Texelse Fosters stern te zien te krijgen en daarbij moet er natuurlijk ook nog naar sneeuwvinken worden gezocht….

Met dank aan Wageningen University voor het openstellen van het terrein!

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Weer een knaller op de lijst: Westelijke baardgrasmus!

  1. Pingback: Tweede nieuwe soort binnen 24 uur: Forsters stern!! | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s