Tweede nieuwe soort binnen 24 uur: Forsters stern!!

Zaterdag 16 april 2016 Tweede nieuwe soort binnen 24 uur: Forsters stern!!

Het is met het weekje wel! Wat zeg ik? Het is me het etmaal wel! Binnen vierentwintig uur twee nieuwe soorten voor mijn Nederlandse lijst scoren – en dan ook soorten hors catégorie -, dat is me al heel lang niet meer overkomen! Kon ik gisteren tijdens een vrijdagmiddag-twitch de Westelijke baardgrasmus bijschrijven; vandaag scoorde ik nog hardere soort: de Forsters stern! Wat ongelooflijk gaaf!

Afgelopen zondagmiddag werd de megazeldzame Forsters stern (vier aanvaarde waarnemingen) ontdekt in het gebied Utopia op Texel. Helaas was ik toen niet meer in de gelegenheid om deze nieuwe voor mijn Nederlandse lijst te twitchen…. De vogel liet zich op maandag, dinsdag en woensdagmorgen -getuige de prachtige foto’s en juichende verhalen van vogelvrienden – vaak  geweldig zien in Utopia en op het Wagejot. Donderdag en vrijdag bleek de vogel een nieuwe stek te hebben gevonden: “de Volharding” net ten noordoosten van De Cocksdorp. Hier kon de vogel door enkele tientallen vogelaars worden getwitcht.

Na bijna een week van meegenieten, meeleven (medelijden met dippende vogelvrienden), maar ook van samengeknepen billen en nagelbijten, sta ik vanmorgen om tien over zeven samen met Frank van Duivenvoorde in de veerhaven van Den Helder. In afwachting van de veerboot kletsen en ouwehoeren we wat met Arjan van Egmond, Marc Guyt, Martijn Verdoes, Pascal Wink, Phil Koken en Norbert van der Grint. Gezellig!

Texel - Marsdiep

Texel – Marsdiep

De overtocht over het Marsdiep verloopt voorspoedig en eenmaal aan de overkant gaat ieder zijns weegs. Niet zo handig denk ik, want het lijkt me goed dat we van elkaar weten op welke plek eenieder aan het zoeken is. Ik besluit een whatsapp-groep aan te maken onder de titel “Forsters Searchers Plan”. Al gauw weten van elkaar waar we staan en weten we dus ook dat de drie meest voor de hand liggende plekken in ieder geval “bemenst” zijn. Pascal en Phil rijden naar Utopia, Alex Bos, Frank Oling en anderen staan bij De Volharding en Frank, Martijn, Marc, Arjan en ik posten bij het Wagejot.

Texel - Wagejot

Texel – Wagejot

Na ruim tweeënhalf uur naar het komen en gaan vele tientallen grote sterns te hebben gekeken, besluiten Frank en ik de bakens te verzetten en ons geluk in Utopia te gaan beproeven. Tussen de ruim duizend grote sterns blijkt de Forsters stern ook hier helaas onvindbaar.

Grote stern en kokmeeuw - Sandwich Tern and Black-headed Gull

Grote stern en kokmeeuw – Sandwich Tern and Black-headed Gull

Rotganzen staan er om bekend dat ze vaak pas in mei naar de broedgebieden vertrekken. We zien er dan ook honderden met daartussen een zwarte rotgans en twee witbuiken.

Zwarte rotgans – Black Brent

Zwarte rotgans – Black Brent

Witbuikrotgans – Grey-bellied Brent

Witbuikrotgans – Grey-bellied Brent

Om vijf over half twaalf houden Frank en ik het ook in Utopia voor gezien en rijden we naar De Volharding. Onderweg bereikt ons bericht dat de Forsters stern daar mogelijk even is gezien! Dus gaat het gas erop! Eenmaal ter plaatse horen we van enkele tientallen over het wad speurende vogelaars (waaronder veel bekenden) dat zij de vogel nog niet in beeld hebben gehad en dat het bericht waarschijnlijk op een vergissing berust. Terwijl ik samen met Robert van der Meer, de man die donderdagavond de Westelijke baardgrasmus ontdekte, een fraai mannetje beflijster bewonder, wordt er opeens geroepen. “Hij zit er! Luuk, hij zit er!!” Samen met Robert hol ik terug naar de groep en even later zie ik ver op het wad, maar goed herkenbaar, de Forsters stern tussen de grote sterns zitten! Wow, wat gaaf! Wat een ontlading geeft zoiets! Heerlijk! Ik roep mijn dank naar Danny Laponder die de vogel heeft teruggevonden en vier met de mensen om me heen een klein feestje. 🙂

Forsters stern - Forster's Tern

Forsters stern – Forster’s Tern

Forsters stern - Forster's Tern

Forsters stern – Forster’s Tern

Forsters stern - Forster's Tern

Forsters stern – Forster’s Tern

Twitchers Forsters stern

Twitchers Forsters stern

 

Twitchers Forsters stern

Twitchers Forsters stern

Twitchers Forsters stern

Twitchers Forsters stern

De Forsters gunt ons een half uurtje en vliegt dan samen met de groep grote sterns op. Van de laatstgenoemde landen de meeste vogels alweer snel, maar het ultra zeldzame sterntje blijkt daarna onvindbaar. Heel sneu voor degenen, die op het moment van het opvliegen van de groep, hijgend over de dijk komen. Gelukkig komt het voor de meesten van hen ’s middags toch nog goed.

Frank en ik vieren deze geweldige nieuwe soort met het eten van heerlijke slibtongetje in de Oudeschild en verlaten met de boot van twee uur het eiland. In Den Helder zoeken we succesvol naar de gemelde tweede kalenderjaar grote burgemeester. Een prachtig beest, waar we “de familie Molenaar” ook heel blij mee maken.

Grote burgemeester – Glaucous Gull

Grote burgemeester – Glaucous Gull

Grote burgemeester – Glaucous Gull

Grote burgemeester – Glaucous Gull

"Vogelaars bekijken de grote burgemeester, en lokale burgers bekijken vogelaars."  (foto en tekst Jacob Molenaar) Vergeet niet op de belettering van de auto te letten. :-)

“Vogelaars bekijken de grote burgemeester, en lokale burgers bekijken vogelaars.”
(foto en tekst Jacob Molenaar)
Vergeet niet op de belettering van de auto te letten. 🙂

Rond half vier sluiten we deze bijzonder geslaagde vogeldag af bij de Dijkgatsweide, waar we, nadat we even gezellig hebben bijgepraat met Maarten Wielstra en Menno van Duijn, genieten van een prachtige adult zomerkleed poelruiter, die helaas vlak voordat we aankomen wat naar achteren is gevlogen, maar zich door de telescoop nog steeds heel fraai laat bekijken.

Poelruiter - Marsh Sandpiper

Poelruiter – Marsh Sandpiper

Als ik om half zes mijn huis binnenstap, kan ik er nog steeds niet over uit: een Westelijke baardgrasmus en een Forsters stern, twee nieuwe soorten, binnen vierentwintig uur! Geweldig!

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s