Mogelijke Balkankwikstaart gedipt

Donderdag 28 april 2016

Frank van Duivenvoorde en ik zijn vanmorgen al vroeg in de Scherpenissepolder in Zeeland. De afgelopen week werden hier namelijk tientallen strandplevieren gezien, tot ruim veertig exemplaren toe! Zo’n groep willen wij ook wel eens in kijker hebben, maar hoe we ook speuren de in Nederlands steeds schaarser wordende pleviertjes blijken helaas te zijn doorgetrokken. Op weg naar ons tweede reisdoel de Biesbosch ontvangen we een Dutch Bird Alert: Erik Wouda meldt een  Balkankwikstaart op het Leersumse  Veld.  De goede beschrijving doet ons besluiten om deze potentieel,  nieuwe soort voor Nederland te twitchen. In het verleden zijn we al vaker op claims van mogelijke ‘balkankwikken’ gaan rijden, maar het is altijd op niets uitgelopen: het kleed klopte net niet, de roep was niet opgenomen, het betrof toch een Noordse kwikstaart of de vogel was al weer gevlogen op het moment dat wij arriveerden.

Ook vandaag loopt onze zoektocht helaas op niets uit. Het aantal twitchers is ook bijzonder laag, maar we praten even gezellig bij met Ted Hoogendoorn, Bert de Jong en Peter van Scheepen en genieten van het prachtige natuurgebied met onder andere volop baltsende gekraagde roodstaarten, boompiepers, bonte vliegenvangers en een prachtig mannetje zwarte specht.

Ondanks dat het weer snel verslechtert, twitchen we de bij Wageningen gemelde draaihals.

Als ik vanaf de weg de eerste stappen op het paadje zet, stoot ik volkomen onbewust de draaihals direct op. De vogel duikt in een vlier en is hier nog even zichtbaar. Tof! Ik fluit naar Hans van Oosterhout, Conny Leijdecker-Winthorst, Tonny Bakker, Wil Makkinje en Pieter Doorn, die net zijn aangekomen, maar de draaihals blijkt niet meer in de vlier te zitten en dus waarschijnlijk stiekem verder het rurale terreintje ingevlogen. Vijf minuten later treffen we wat oostelijker in het gebied opnieuw de draaihals. Ik ben in de veronderstelling dat het om dezelfde vogel gaat als die ik vijf minuten eerder heb opgestoten, maar de aanwezige vogelaars vertellen echter dat ze dit exemplaar al ruim tien minuten in beeld hebben. Aangezien vogels niet op twee plaatsen tegelijk kunnen zijn, heb ik dus niet één, maar twee draaihalzen gezien! Gaaf!

Draaihals – Eurasian Wryneck

Draaihals – Eurasian Wryneck

Frank en ik rijden vervolgens heel relaxed langs de noordoever van de Nederrijn weer huis, doen bij Amerongen nog een vergeefse poging om een fluiter te vinden en zijn om kwart over vier tevreden weer thuis. De dag heeft totaal ander verloop gehad, dan van tevoren hadden ingeschat, maar dat maakt deze hobby juist zo leuk!

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Mogelijke Balkankwikstaart gedipt

 1. Heb er gister in in de Haute Marne gefotografeerd…

 2. Zie mijn facebook pagina, Chiel Kleisen.

 3. timfotos zegt:

  Leuk dat er twee Draaihalzen zaten !
  Gister één van de twee gezien (thuiswedstrijd), groeten Tim

 4. Pingback: Balkankwikstaart, nieuwe soort voor Nederland! | VogelPunt

 5. Erik Wouda zegt:

  Uiteindelijk was ik de enige die de vogel zag. Stom genoeg totaal niet aan gedacht roep op te nemen, was te zeer intensief het verenkleed in mijn geheugen aan het prenten. Indrukwekkend te lezen dat jullie op signaal van mij naar Leersumse Veld togen. Beest is al bij al krap halve minuut in beeld geweest, toen het zich van boomtop naar beneden liet vallen en zich niet meer liet vinden.

  • luukpunt zegt:

   Hoi Erik,

   Mooie waarneming! Jammer dat de vogel al zo snel weer weg was. Maar inmiddels deze soort goed gezien op Texel. 🙂

   Hartelijke groet,

   Luuk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s