Visarend broedt in Nederland!

Zaterdag 30 april 2016

Zaterdag 2 april jl. “ontdek” ik samen met Wouter Teunissen en Frank van Duivenvoorde een nestelende visarend op een niet nader te noemen plek in de Biesbosch. Wat een kick geeft dat! Van de visarend zijn in Nederland deze eeuw en de twintigste eeuw namelijk geen broedgevallen bekend, dus zijn Frank, Wouter en ik enorm opgetogen over onze “ontdekking”. Van “echt ontdekken” is echter geen sprake, want van Thomas van der Es en Joey Braat hoor ik  – en dat is om met wijlen Johan Cruijff te spreken “heel logisch” – dat al langer bekend is dat deze vogel (het mannetje) hier aan het nestelen is. Het vrouwtje is nog niet gezien, maar  waarschijnlijk gaat het om hetzelfde paartje dat vorig jaar maar liefst vier nesten had, maar waarbij het helaas niet verder kwam dan een spannende broedpoging. Thomas en Joey vragen ons de waarneming niet bekend te maken en ik beloof uiteraard graag om er niet over op mijn blog te schrijven.

Vier weken later is de situatie echter flink veranderd: inmiddels is namelijk via de media (o.a. met vorige week zaterdag een groot artikel in de Volkskrant en zondag 1 mei een radioreportage in Vroege Vogels en een bericht op NOS.nl met een erg leuk VLOG door Thomas) bekend gemaakt dat de visarend nu écht in Nederland broedt en dat in de Biesbosch serieus wordt genesteld. Er is zelfs een tweede paartje gesignaleerd! Na overleg met Thomas van der Es – boswachter in de Biesbosch – hoef ik niet meer geheimzinnig te doen over mijn waarneming en kan ik er gewoon over bloggen. 🙂

Tijdens een dagje Biesbosch check ik vandaag samen met Frank van Duivenvoorde, Jaap Engberts en Wouter Teunissen hoe het met het paartje visarend gaat.

Nest van visarend

Nest van visarend

We treffen beide visarenden bij het nest: één vogel zittend op het nest; de ander zijn verenkleed poetsend in een boom op enkele tientallen meters afstand (filmpje 1 en filmpje 2). Ongelooflijk gaaf!

Van betrekkelijk grote afstand – het nest ligt midden in het gebied en is niet vanaf de openbare weg te bereiken – genieten we met volle teugen van dit on-Nederlandse tafereel.

Visarend – Osprey

Visarend – Osprey

Visarend – Osprey

Visarend – Osprey

Als we even later ook nog een zeearend in een boom ontwaren, wordt het gevoel dat we niet in Nederland nog verder versterkt (filmpje). Echt fantastisch!

Zeearend – White-tailed Eagle

Zeearend – White-tailed Eagle

Zeearend – White-tailed Eagle

Zeearend – White-tailed Eagle

Nadat we een aflossing op het nest hebben gezien, zien we nog een derde visarend vliegen. Een van de vogels van het/een tweede paar? De afgeloste vogel vliegt een rondje en komt een minuut of tien later terug en vliegt daarbij mooi dichtbij langs. Fraai!

Visarend – Osprey

Visarend – Osprey

Naast deze fantastische waarnemingen ontmoeten we tijdens ons dagje Biesbosch nog drie keer een zeearend en twee maal een visarend. Verder is het met weinig wind en een zonnetje heerlijk vogelen in dit magnifieke natuurgebied. Het miegelt er van de Cetti’s zangers. Langs sommige paden zit elke veertig meter een exemplaar te schetteren en heel leuk: ze laten zich ook regelmatig even zien!!

In Polder Maltha hangt een enorme wolk met gier- en oeverzwaluwen. Vele honderden vogels scheren langs het zwerk. Heel gaaf!

Op allerlei plekken speuren we ‘kwikstaartenveldjes’ af, scannen we plassen en slikrandjes op watervogels en steltlopers, gluren we door het riet en in de struiken naar zangvogels en zoeken we de lucht af op roofvogels, reigers en sterns. Dit levert naast de te verwachten soorten zo’n vierhonderd groenpootruiters (waaronder een leucistisch exemplaar), een laat nonnetje, enkele tientallen gekraagde roodstaarten, een roepende buidelmees, een overvliegende purperreiger en eerste seizoenswaarnemingen voor bijvoorbeeld bosruiter, zwarte stern, paapje (filmpje), tuinfluiter en grauwe vliegenvanger op. We dippen de door Martijn Renders ontdekte hop, maar ja, wie maalt daarom op de dag waarop je hebt gezien dat de visarend weer in Nederland nestelt? Wij in ieder geval niet!

Hieronder nog wat plaatjes van vandaag:

Groenpootruiter (leucistisch) – Common Greenshank (leucistic)

Groenpootruiter (leucistisch) – Common Greenshank (leucistic)

Nonnetje en kleine plevier - Smew and Little Ringed Plover

Nonnetje en kleine plevier – Smew and Little Ringed Plover

Grauwe vliegenvanger – Spotted Flycatcher

Grauwe vliegenvanger – Spotted Flycatcher

Grauwe vliegenvanger – Spotted Flycatcher

Grauwe vliegenvanger – Spotted Flycatcher

Paapje – Whinchat

Paapje – Whinchat

Paapje – Whinchat

Paapje – Whinchat

Paapje – Whinchat

Zeearend – White-tailed Eagle

Purperreiger - Purple Heron

Purperreiger – Purple Heron

Daglijst: 109 soorten exclusief 3 exoten.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op Visarend broedt in Nederland!

 1. timfotos zegt:

  Heel gaaf de broedende Visarenden !
  Had het alleen gehoord nog niet gezien, mooi

 2. Dat onderste Paapje lijkt me geen Paapje 🙂

 3. timfotos zegt:

  Onderschrift laatste foto klopt niet Luuk, Zeearend ipv Paapje

 4. Pingback: Succesvolle twitch naar een potvis! | VogelPunt

 5. Gijsbert van der Bennt zegt:

  Geweldig hoor die Visarend. Volgens mij hebben ze echt nog NOOIT in Nederland gebroed. Ook niet in de oudheid. Maar dat weet je natuurlijk nooit; straks vinden ze een Visarend-botje uit het Vroege Post Glaciaal, of zoiets…… 😉

  • luukpunt zegt:

   Ja, fantastisch hè?!

   Ik lees in “Avifauna” dat ze in ieder geval in de twintigste eeuw niet in Nederland hebben gebroed. Ik pas mijn tekst even aan. Dank!

 6. Pingback: Balkankwikstaart, nieuwe soort voor Nederland! | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s