Balkankwikstaart, nieuwe soort voor Nederland!

Maandag 2 mei 2016

Als ik zaterdagavond rustig aan mijn blog over een heerlijk dagje vogelen in de Biesbosch zit te werken, ontvang ik een door Max Berlijn verstuurde Dutch Bird Alert: “Balkankwikstaart op Texel – Mogelijk deze soort, determinatie lastig, wordt aan gewerkt – Ziet er goed uit…”, met een verwijzing naar een waarneming in de Muy gedaan door Ruwan Aluvihare. Al snel zijn de eerste Texelse vogelaars – en enkele geluksvogels, die op het eiland vakantievieren – ter plaatse. Diederik Kok laat om kwart over acht weten: “Ziet er goed uit en raspende roep gehoord en opgenomen. Roep leek me perfect voor balkan… Ook goede foto’s. Nu steady tp.” Dit zijn van die momenten dat je denkt “ik woon gewoon op de verkeerde plek”: Texel grossiert namelijk in goede soorten!

De Balkankwikstaart is een nieuwe soort voor Nederland. In het verleden zijn er wel al verscheidene gezien, maar deze zijn bij gebrek aan goede documentatie (met name het ontbreken van geluidsopnames) alle afgewezen. Afgelopen donderdag hebben Frank en ik nog vergeefs naar een gemelde Balkankwik op het Leersumse veld gezocht en de afgelopen dagen heb ik in omgeving van Leiderdorp ook verschillende malen een aantal “kwikken-veldjes” afgespeurd. De Balkankwikstaart hing als het ware al jaren in de lucht en nu is het dan eindelijk raak!!

Aan Frank van Duivenvoorde, Jaap Engberts en Wouter Teunissen had ik zaterdag echter al laten weten dat ik zondag 1 mei absoluut niet op pad kan/wil, omdat ik mijn jongste zoon Henk Jan naar Amsterdam moet verhuizen. First things first, en ik kan de wens om morgen op zoek te gaan naar Balkankwikstaart dan ook snel en gemakkelijk laten varen.

Uiteindelijk kan van onze vogelvriendengroep alleen Frank naar Texel afreizen. Uit de piep die zondagmorgen door Pieter van Veelen wordt verstuurd: “Er zijn geen kwikken meer ter plaatse op de plek van gistermiddag in de Muy. Ook op het renvogelveld zit de vogel niet,” leid ik (en met velen) af dat de vogel, zoals eigenlijk te verwachten was, waarschijnlijk is doorgetrokken.  Erg sneu voor Frank en de vele tientallen twitchers!

Als ik ’s avonds gezellig met Margreet wat zit na te tafelen, ontvang ik weer een Dutch Bird Alert. Diederik Kok meldt de Balkankwikstaart weer: “Bericht van de ontdekker Ruva Aluvihare: vogel is nu weer aanwezig. Zelfde plek. Bij het bankje met de berken.” Vrijwel direct ontvang ik een app’je van Frank: “Ik moet er even niet aan denken, maar als ie er morgen…..? J “ Na wat wikken en wegen besluiten we maandag met de boot van half acht naar Texel te gaan. Niet geschoten is altijd mis, niet waar?

Zo sluiten Frank en ik ons vanmorgen tegen half negen in “de Nederlanden” aan bij Charles en Maurits Martens, Dick Groenendijk en Sander van der Water. Klaas de Jong heeft ons op de parkeerplaats al verteld dat we rustig aan kunnen doen, want van de Balkankwikstaart ontbreekt nog ieder spoor.

Zoeken naar de Balkankwikstaart

Zoeken naar de Balkankwikstaart

Na twee uur ingespannen speuren, hoopvol de scoop richten op die enkele Engelse of gele kwikstaart en gezellig ouwehoeren besluiten we een stuk noordwaarts te lopen om op andere plekken te gaan zoeken. Een mooie wandeling, maar geen Balkankwik……

Om half twaalf verlaten we het gebied en we spreken af om in de namiddag terug te keren en dan opnieuw naar de Balkankwikstaart te gaan zoeken. Wellicht is er toch een patroon en duikt hij net als de afgelopen twee dagen tegen de avond weer op….

Vervolgens gaan we op zoek naar de Forsters stern. Op weg naar De Volharding stropen we de HVP’s aan de oostkant van Texel af: Ottersaat, Zandkes, Wagejot, De Bol… Vele honderden grote sterns met daartussen tientallen visdieven en een handvol Noordse sterns, maar vooralsnog geen Forsters… Tussen de honderden rotganzen nog wel een zwarte rotgans en twee witbuiken. Maar ja, dat is niet echt spannend meer in mei.

Bij De Volharding treffen we Charles, Maurits en Dick weer. Zij zijn net op weg naar een iets noordelijker gelegen gedeelte. We spreken af dat we elkaar daar zo weer treffen. Frank en ik genieten onder andere van de vele honderden rosse grutto’s, wat kanoeten, bontjes, zilverplevieren, steenlopers en dwergsterns en lopen vervolgens heel relaxed in noordelijke richting over de dijk naar Dick, Charles en Maurits. Als we hen op honderd meter zijn genaderd gaat opeens mijn telefoon (Charles) en beginnen ze te wenken en te roepen. In de veronderstelling dat zij de Forsters stern hebben gevonden zetten we de pas er flink in. Al snel bereiken ons opgewonden kreten: “Dougalls! Er zit hier waarschijnlijk een Dougalls!” Dat kan toch niet waar zijn, denk je dan. We ploffen naast ze neer en Dick vraagt ons nog even goed naar de door Maurits ontdekte stern te kijken. Hij wil hun determinatie nog aan ons toetsen, voordat er een Dutch Bird Alert de wereld in wordt geslingerd. Dick legt ons op zijn bekende, gedegen wijze uit waar de vogel zit. Het kost even moeite om de vogel in beeld te krijgen (er staan telkens rosse grutto’s en scholeksters voor), maar dan heb ik deze prachtige zeldzaamheid ook in de kijker en kan ik wat bewijsplaatjes en een filmpje maken. De vogel vervliegt wel een paar keer, maar is dan betrekkelijk gemakkelijk terug te vinden. Hoog tijd om Maurits te feliciteren met deze superstoere ontdekking! Fantastisch!!!

Dougalls stern – Roseate Tern

Dougalls stern – Roseate Tern

Dougalls stern – Roseate Tern

Dougalls stern – Roseate Tern

Inmiddels heeft Charles een Dutch Bird Alert en een bericht in de whatsapp-groep “Bird Alerts Texel” verstuurd en al snel stormen de eerste vogelaars de dijk op om deze nieuwe soort voor Texel te zien.

Twitchers Dougalls stern – Roseate Tern

Twitchers Dougalls stern – Roseate Tern

De vogel laat zich tot grote vreugde van de vogelaars (vooral bij de Texelse vogelaars, die in een maand tijd met de Forsters stern, de Balkankwikstaart en deze Dougalls stern drie nieuwe, knoeperharde Texel-soorten binnen tikken) ruim een half uur mooi bekijken. Zo gaaf!

Twitchers Dougalls stern – Roseate Tern (Foto Marc Plomp)

Twitchers Dougalls stern – Roseate Tern (Foto Marc Plomp)

Dougalls stern – Roseate Tern

Dougalls stern – Roseate Tern

Om twee uur vliegt de Dougalls plotseling op en verdwijnt, terwijl we genieten van het prachtige vliegbeeld in zuidelijke richting. Wel sneu voor de mensen die vlak hierop arriveren. We hebben voor hen maar één tip: probeer het in het zuidelijker gelegen Utopia. Hier zitten immers veel grote sterns en de kans is groot dat hij zich daar bij aansluit. Het blijken profetische woorden, want twintig minuten later krijg ik een telefoontje van Michel Veldt: “Luuk, ik heb de Dougalls hier vliegend boven Utopia! Precies op de plek van de Forsters!! Ik antwoord: “Wow, wat gaaf! Hou jij de vogel in de gaten, dan verstuur ik een alert!” Terwijl Frank gas op de plank geef, verstuur ik een alert en plaats ik een berichtje in de whatsapp-groep Bird Alerts Texel!

In Utopia heb ik tien minuten later de door Andries Zijlstra en Michel teruggevonden Dougalls stern prachtig in beeld en kan ik ondanks een als gevolg van de harde wind schuddende telescoop een paar plaatjes en filmpjes maken (filmpje 1 en filmpje 2, op het laatste filmpje is de vogel ook even opvliegend te zien).

Dougalls stern – Roseate Tern

Dougalls stern – Roseate Tern

Dougalls stern – Roseate Tern

Dougalls stern – Roseate Tern

Na een minuut of zeven vliegt de zeldzame stern weer op om richting noord te verdwijnen in een grote wolk sterns en meeuwen.  Man, wat een gave waarneming!

Twitchers Dougalls stern – Roseate Tern

Twitchers Dougalls stern – Roseate Tern

Al is het voor geen van ons beiden een nieuwe soort vieren Frank en ik de Dougalls stern – alvorens een tweede poging voor de Balkankwikstaart te doen – met koffie en appeltaart in hét vogelaarsrestaurant van Texel: De Robbenjager. 🙂

De Dougalls wordt gevierd

De Dougalls wordt gevierd

Terwijl het weer verslechtert, bespreken we onze kansen op het zien van de Balkankwikstaart. Meer dan tien procent kans geven we onszelf niet, maar we besluiten wel om tot de laatste boot te blijven…….

Op weg naar De Nederlanden ontvangen we een Dutch Bird Alert van Co van de Wardt: De Balkankwikstaart is teruggevonden door Andries Zijlstra en is nu in beeld! Bam! Zou het dan toch nog goed komen?! De adrenaline knalt doo onze lijven! Voor de tweede maal vandaag moet de Mitsubishi Space Star van Frank er aan geloven, al kunnen we natuurlijk niet op tegen de BMW van Charles Martens die ons op de Postweg voorbij stuift. 🙂

Vanaf de parkeerplaats aan de Zanddijk lopen we met stevige pas, af en toe half hollend het gebied in, waar we om kwart over vier hijgend door de telescoop naar een prachtige Balkankwikstaart kijken! Ongelooflijk, wat een gaaf beest! (Filmpje 1 en filmpje 2)

Balkankwikstaart - Black-headed Wagtail

Balkankwikstaart – Black-headed Wagtail

Vervolgens verplaatst de Balkankwik zich in het gezelschap van Engelse en gele kwikstaarten al foeragerend en daarbij regelmatig biddend boven de vegetatie steeds zuidelijker (filmpje 1 en filmpje 2) en vliegt op een gegeven moment luid roepend over ons heen om vervolgens verder te foerageren aan de westkant van het pad. Helemaal top!

Twitchers Balkankwikstaart – Black-headed Wagtail

Twitchers Balkankwikstaart – Black-headed Wagtail

Twitchers Balkankwikstaart – Black-headed Wagtail

Twitchers Balkankwikstaart – Black-headed Wagtail

Nadat de vogel – tot grote schrik van net gearriveerde vogelaars – een minuut of vijf uit beeld is geweest, blijkt deze opeens heel weer heel dichtbij te zitten (filmpje 1 en filmpje 2).

Balkankwikstaart – Black-headed Wagtail

Balkankwikstaart – Black-headed Wagtail

Omdat de regen en wind steeds verder toenemen, besluiten Frank en ik naar huis te gaan. Terwijl we opgetogen en blij naar de auto slenteren, spoeden ons de “half-vijf-boters” tegemoet. Met grote passen en gespannen gezichten passeren tal van bekenden onder wie Jaap Denee, Rob Halff, Nick van der Ham, Max Berlijn, Enno Ebels, Gerard Steinhaus, Arnoud van den Berg en anderen. Voor de meesten van hen komt het gelukkig nog goed, maar meer dan vijf minuten met deze nieuwe soort van Nederland is hen niet gegund, want de vogel vliegt naar verluidt op en verdwijnt uit beeld…. Erg sneu voor de mensen die net even te laat komen. Ik hoop van harte dat zij de komende dagen nog een herkansing op deze fantastische nieuwe soort voor Nederland krijgen!

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Balkankwikstaart, nieuwe soort voor Nederland!

  1. Arthur Staal zegt:

    Renée en ik komen net van Texel terug!! Maar niet getreurd, de vele grote sterns en de volop roepende braamsluipers waren ook leuk. Bij aankomst een blauwe kiek in beeld. Wat een eiland!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s