Roodpootvalk op de balkonlijst!

Vrijdag 13 mei 2016

Voordat ik ga lesgeven, loop ik vanmorgen nog even Telpost Berkheide op. Zingende gekraagde roodstaarten, fitissen, nachtegalen, boomleeuweriken, een boomkruiper en een roepende grauwe vliegenvanger vullen de lucht met prachtige voorjaarsgeluiden, maar de Europese kanarie, die hier al enkele dagen rondhangt, hoor ik helaas niet. Terwijl ik over het fietspad in zuidelijke richting naar zingende gekraagde roodstaart kijk, vliegt er een valk in mijn richting, die op een meter of vijftien/twintig in noordoostelijke richting overvliegt. Een twee kj man roodpootvalk! Hoe gaaf is dat?! Heel erg gaaf!!

Op de telpost merk ik dat er nauwelijks beweging is, dus houd ik al snel voor gezien. Op weg naar beneden tref ik Maarten Langbroek. Na een gezellig praatje gaan we elk ons weegs.

Een eindje verderop staat Jaap Engberts te luisteren – en ja  – naar de Europese kanarie. Hij zit er dus nog! Leuk! Frank van Duivenvoorde, Piet Schaap en Peter van Duijn voegen zich bij ons. Ik stuur even een app’je naar Maarten om hem op de hoogte stellen. De “Eurokan” vliegt over ons hoofd naar het grove dennenbos ten westen van het pad en verdwijnt uit beeld. Een minuut of tien later vliegt de vogel “rinkelend” terug naar de tuin achter Hotel Duinoord en strijkt neer in een half kale struik, waar zij kort te zien is. Op dat zelfde moment meldt Maarten dat hij wat noordelijker een zingend exemplaar heeft. Dat betekent dat er twee exemplaren moeten zitten! In combinatie met de waarneming van het vrouwtje op deze plek moeten we alert zijn op een mogelijk broedgeval. Dat zou toch erg leuk zijn!

Als ik vanmiddag om een uur of vijf met mijn zoon Willem over de fantastische ontdekking van een grote kanoet op Texel zit te praten, zie ik door de ruiten achter hem een valkje opdoemen. Nog een roodpootvalk? Willem en ik schieten in de benen, rennen het balkon op en zien dat het inderdaad om een jong mannetje roodpoot gaat! Terug de huiskamer in zien we via de zijramen dit prachtige gekleurde roofvogeltje op ooghoogte naar het noordoosten snellen. Wat een geweldige waarneming en wat een geweldige nieuwe huissoort!

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s