Zevenhonderd kilometer voor avontuur, vlinders en vogels

Zaterdag 21 mei 2016

Maan in de vroege ochtend

Maan in de vroege ochtend

Frank van Duivenvoorde zijn vanmorgen al vroeg op pad. We willen afrekenen met de voor ons laatste twee betrekkelijk gemakkelijk te “scoren” vlinders in Nederland: de veldparelmoervlinder en het bont dikkopje. Twee soorten die we al eerder hadden kunnen doen, maar onder het motto “wie wat bewaart, heeft wat” waren we er de afgelopen jaren nog niet op af geweest. Om deze soorten te zien moeten we wel vandaag wat kilometers maken, want de enige plek die wij kennen voor de  veldparelmoervlinder is de Bemelerberg in Zuid-Limburg; het bont dikkopje is wat wijder verspreid. Je kunt ze vinden op verschillende plekken in Noord-Brabant en Midden-Limburg, in de Achterhoek en in Twente. Ze vliegen echter wel in heel lage aantallen en zijn daardoor lang niet altijd gemakkelijk te vinden.

Op weg naar het bronsgroen eikenhout bereikt ons het bericht dat de gisteren bij Halle in de Achterhoek gemelde rode rotslijster er nog zit…. We mompelen tegen elkaar dat dit wellicht nog iets is voor de terugweg, we zijn immers toch al onderweg, dus die “paar extra kilometers” maken niet zo veel uit…. 🙂

Bij Nieuwstadt twitchen we de Orpheusspotvogel, een vogelsoort die laatste decennia bijna jaarlijks broedt in Limburg en daardoor zijn status als ‘zeer zeldzaam’ ons inziens niet meer echt verdient. De Hippolais polyglotta, letterlijk vertaald: “vogel die op de buit zit (lees: koekoekseieren uitbroedt) – veelzijdige zanger” zingt zich de zongen uit het lijf, maar laat zich helaas niet zien.

Orpheusspotvogel – Melodious Warbler

Orpheusspotvogel – Melodious Warbler (foto uit archief 2014)

Een mooie bijvangst betreft een boven een akker jagende zwarte wouw. Een broedvogel uit de omgeving?

Zwarte wouw - Black Kite

Zwarte wouw – Black Kite

Als we om kwart over negen in Bemelen arriveren, treffen we op het parkeerplaatsje aan de voet van de Bemelerberg Frank Coenjaerts. Hij is terug in zijn geboortedorp om net als wij de veldparelmoervlinders te bekijken. Als we gedrieën over de slecht verharde Koelebosweg het gebiedje inlopen, rent er een rode eekhoorn voor ons uit, die vervolgens verdwijnt in het kreupelhout. Leuk!

Onderaan de Bemelerberg is het direct raak: op verschillende plekken zien we veldparelmoervlinders vliegen; andere exemplaren zitten nog op te warmen. Dat laatste is voor mij als digiscoper wel fijn, want dit geeft me de kans ze vanaf de weg door de telescoop te fotograferen.

Veldparelmoervlinder – Granville Fritillary

Veldparelmoervlinder – Granville Fritillary

Veldparelmoervlinder – Granville Fritillary

Veldparelmoervlinder – Granville Fritillary

Veldparelmoervlinder – Granville Fritillary

Veldparelmoervlinder – Granville Fritillary

Een fijne bijvangst zijn de zes muurhagedissen die op de stenen zitten op te warmen!

Muurhagedis - Common Wall Lizard

Muurhagedis – Common Wall Lizard

Muurhagedis - Common Wall Lizard

Muurhagedis – Common Wall Lizard

Nadat we een tijdje van de plek en de prachtige vlinders en reptielen hebben genoten, nemen we afscheid van Frank en rijden we naar een poel waar we twee adulte geelbuikvuurpadden in de kijker krijgen. Top!

Geelbuikvuurpad - Yellow-bellied Toad

Geelbuikvuurpad – Yellow-bellied Toad

Het is inmiddels elf uur en het wordt tijd om een stuk naar het noorden te rijden om naar onze tweede doelsoort van vandaag, het bont dikkopje, te gaan zoeken. Hiervoor rijden we naar de Mussenbaan aan de zuidwestkant van de Groote Peel waar de afgelopen week één exemplaar is gezien. Het blijkt niet gemakkelijk om dit kleine, schaarse vlindertje te vinden, maar uiteindelijk laat het beestje zich heel kort bekijken. Al hadden we hem graag beter gezien, de missie is geslaagd. 😉

Bont dikkopje op ereprijs – Chequered Skipper

Bont dikkopje op ereprijs – Chequered Skipper

Teruglopend naar de auto maken plan de campagne. Ach, plan de campagne maken, kun je het eigenlijk niet noemen, want als je al zo lang samen twitcht heb je aan een blik en een paar woorden genoeg…. We besluiten dus om de honderd zestig kilometer naar rode rotslijster te gaan maken. We zijn tenslotte toch al lang onderweg, dus maken die, zoals we eerder vanmorgen al tegen elkaar zeiden, “paar kilometers extra ook niets meer uit”. Na ruim twee uur rijden, waarvan een flink stuk door Duitsland, sluiten we om tien voor half vier aan bij een vijftigtal twitchers en kunnen we genieten van het prachtig mannetje rode rotslijster (mijn tweede in Nederland).

Twitchers bij de rode rotslijster

Twitchers bij de rode rotslijster

De vogel foerageert op grote afstand rond een eenzaam tussen de akkers staande oude eik en laat zich ondanks de warmtetrilling erg leuk bekijken. Heel gaaf! Digiscopen is door de grote afstand in combinatie met behoorlijk wat wind en veel warmtetrilling eigenlijk niet mogelijk. Meer dan een bewijsplaatje zit er dan ook niet in. Voor goede foto’s van deze schitterende vogel zie deze link.

Rode rotslijster – Rufous-tailed Rock Thrush

Rode rotslijster – Rufous-tailed Rock Thrush

Rode rotslijster – Rufous-tailed Rock Thrush

Rode rotslijster – Rufous-tailed Rock Thrush

Na een tip van Pieter Baalbergen twitchen we in de namiddag op het Meddosche Veen nog een bont dikkopje. Deze laat zich een stuk beter bekijken dan het exemplaar dat we eerder vandaag langs de Mussenbaan zagen. Heel tof!!

Bont dikkopje– Chequered Skipper

Bont dikkopje– Chequered Skipper

Bont dikkopje– Chequered Skipper

Bont dikkopje– Chequered Skipper

Op weg naar huis nemen we de dag nog eens door en kunnen we niet anders concluderen dat de soorten die we vandaag hebben gezien, de mensen die we hebben ontmoet en het avontuur dat we hebben beleefd de zevenhonderd gereden kilometers meer dan waard waren.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Zevenhonderd kilometer voor avontuur, vlinders en vogels

  1. draverblog zegt:

    Weer een boeiend verslag,

  2. Wim van Zwieten zegt:

    Ik dacht dat ik een uitslover was…. Baas boven baas.
    Mooi verhaal

  3. Pingback: IJseenden, veldparelmoervlinders, visarenden en een kleine geelpootruiter | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s