Woestijnplevier en ander moois!

Zaterdag 28 mei 2016

Vier woestijnplevieren heb ik tot op heden gezien en zo leek de ‘noodzaak’ om het 20 mei jl. door Henk van den Brink op de kwelders van de Emmapolder in Groningen exemplaar te twitchen niet echt groot. Al is de woestijnplevier een topsoort: de Groningse kwelders zijn toch wel erg ver weg. Maar gaande deze week kwamen er berichten dat het mogelijk om een ‘Anatolische woestijnplevier’ zou kunnen gaan. Deze ‘columbinus’ is een ondersoort die voorkomt in Turkije en het westen van het Midden-Oosten. Met name het fijne snaveltje zou erop duiden dat het mogelijk om deze voor mij nieuwe ondersoort zou gaan. Over de andere kenmerken is in dit kleed van deze vogel bij mijn weten erg weinig bekend. Bovendien broedt en ruit de ‘columbinus’ twee maanden eerder dan de beide andere ondersoorten, waardoor aan het kleed van deze vogel (voor een leek als ondergetekende) weinig te zien is.

Men onderscheidt drie ondersoorten van de woestijnplevier: de sterkgelijkende  ‘leschenaultii’ en ‘crassirostris’, respectievelijk broedvogels van Oost-Azië en het gebied ten oosten van de Kaspische Zee en de hierboven genoemde ‘columbinus’. (Zie: Shorebirds of the Northern Hemisphere page 159-162).

Al met al steeds meer redenen om deze intrigerende woestijnplevier ondanks de grote afstand toch maar eens live te gaan bestuderen en als er op de kwelders van de Emmapolder deze week ook nog eens een blonde ruiter is de kogel in door de kerk: we gaan! Helaas kunnen Bertus, Jaap en Wouter niet mee. Vrijdagmiddag echter meldt zich in de persoon van Dick Groenendijk echter een andere gezellige medereiziger.

Vanmorgen moeten we nog zo’n drie kwartier rijden als we van Enno Ebels een “piepje-in-de-rug” krijgen: de woestijnplevier zit er nog! Toch altijd een geruststelling. Eenmaal ter plaatse blijkt Enno al weer vertrokken en is er op een verre wadloper na ook geen mens in het weidse landschap te zien, dus van ‘gemakkelijk aansluiten en aan laten wijzen’ is geen sprake.

Met de aanwijzingen van Enno lopen we – de schapenstront ontwijkend – over de dijk in westelijke richting. Er is nog aardig wat zwaluwentrek en er vliegen ook twee kleine strandlopers en drie kemphanen in noordoostelijke richting over. In eerste instantie laat de woestijnplevier zich niet zien, maar nadat we twee keer zijn verkast, vindt Dick de vogel even na negenen terug. Top!

Woestijnplevier - Greater Sand Plover

Woestijnplevier – Greater Sand Plover

De vogel laat zich vanaf de dijk op gepaste afstand echt fantastisch bekijken! Heel erg tof!! Zie: filmpje 1, filmpje 2, filmpje 3, filmpje 4 .

Woestijnplevier – Greater Sand Plover

Woestijnplevier – Greater Sand Plover

Woestijnplevier – Greater Sand Plover

Woestijnplevier – Greater Sand Plover

In het inmiddels tot een man of negen aangegroeide gezelschap (onder wie Emo Klunder, René Oving en Diedert Koppenol) genieten en bestuderen we deze prachtige dwaalgast.

Speuren over de kwelder

Speuren over de kwelder

Tot een eenduidige conclusie kunnen we echter niet komen. We stellen wel vast dat de vogel een opvallend fijn snaveltje heeft, maar verder blijft het toch lastig… Reden om thuis nog eens fijn in de literatuur te duiken. 🙂

Woestijnplevier - Greater Sand Plover

Woestijnplevier – Greater Sand Plover

Nadat we ook nog van een boven de kwelders jagend mannetje grauwe kiekendief hebben genoten en we nog een vergeefse poging hebben gedaan om de blonde ruiter te vinden, wordt het tijd voor een (derde) kop koffie. Had Frank ons onderweg al getrakteerd op een heerlijke koek; Dick geeft ons in de vorm van een boterkoek nog eens een flinke – maar o zo lekkere – caloriebom! 😉

Grauwe kiekendief – Montagu’s Harrier

Grauwe kiekendief – Montagu’s Harrier

We besluiten ons geluk te gaan beproeven in het voor ons nieuwe natuurgebied bij Slochteren en Schildwolde het “Dannemeer”. In 2010 ging hier de eerste spade de grond in en twee jaar later werd het eerste deel opgeleverd. Inmiddels groeit deze belangrijke schakel in de ecologische hoofdstructuur van de provincie Groningen en hebben veel vogels en dus ook vogelaars de weg naar die nieuwe natuurgebied kunnen vinden.

Tegen half twaalf rijden we de Slochtermeenteweg het ‘veenoermoeras’ in: een combinatie van plasdrasgebieden, stukken riet, zegge en ruigte, broekbossen en open watergebieden. Prachtig!

Lepelaars, kleine en grote zilverreigers, een ooievaar, allerhande steltlopers en eenden ,waaronder flink wat zomertalingen, veel rietvogels, krijsende meeuwen, een twintigtal geoorde futen, boven het water scherende zwaluwen, een paniek zaaiende havik, een cirkelende wespendief, een slechtvalk, een roepend porseleinhoen en een stuk of twintig foeragerende en nestelende witwangsterns maken dat je hier ogen en oren te kort komt. Echt geweldig!

Blauwborst – Bluethroat

Blauwborst – Bluethroat

Kemphaan – Ruff

Kemphaan – Ruff (filmpje)

Wespendief – European Honey Buzzard

Wespendief – European Honey Buzzard

Witwangstern – Whiskered Tern

Witwangstern – Whiskered Tern

Witwangstern – Whiskered Tern

Witwangstern – Whiskered Tern

Na een gezellig praatje met Han Buckx, Jaap Eerdmans en Peter de Rouw rijden wij door naar het aangrenzende natuurgebiedje bij het gehucht Woudbloem. Hier treffen we maar liefst vijf steltkluten en horen we een roerdomp en een kwartel roepen!!

Steltkluut – Black-winged Stilt

Steltkluut – Black-winged Stilt

De volgende stop is in de Onnerpolder waar we vanaf het gemaal het hele gebied tevergeefs scannen op de hier gemelde witvleugelstern. Wel zien we hier onder andere een steltkluut en twee prachtige zeearenden (een adult en een vierde kalenderjaar). Fantastisch om twee van deze ‘vliegende deuren’ boven het gebied te zien flappen! Een toekomstig broedpaar?

In verband met een groot onweerscomplex skippen we het geplande bezoek aan het Fochteloërveen. We rijden door naar de Flevopolder waar we bij de wildroosters in de Praam – na de tip eerder van vandaag door Han, Peter en Jaap – met enige moeite het mannetje grauwe klauwier vinden. De vogel zit korte tijd op grote afstand in wat meidoornstruweel te zingen. Gaaf!

Grauwe klauwier – Red-backed Shrike

Grauwe klauwier – Red-backed Shrike

Verder zien we hier ijsvogel die vis bij de jongen in het nest komt brengen en ontmoeten we opnieuw vijf steltkluten, waarvan er drie op het nest zitten. Een mooi besluit van deze gezellige vogeldag, waarop we een intrigerende woestijnplevier en heel veel ander moois hebben gezien!

Steltkluut – Black-winged Stilt

Steltkluut – Black-winged Stilt

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s