“Geitenmelkers”

Donderdag 9 juni 2016

Het is inmiddels een traditie geworden om zo rond de langste dag met vogelvrienden op een rustige zomeravond op zoek te gaan naar de nachtzwaluw, een mystieke vogelsoort, die door zijn geheimzinnige gedrag en zang in allerlei legenden, sagen en exempelen opduikt en prachtige volksnamen als  ”Geitenmelker”, “Schapenmelker” en “Melkzuiger” heeft gekregen.  Deze namen verwijzen naar het verhaal dat Plinius ooit optekende: nachtzwaluwen zouden ’s nachts de veestallen invliegen om zich te goed te doen aan geitenmelk, met als gevolg dat de uiers verdroogden en de geiten blind zouden worden. Uiteraard kwamen de nachtzwaluwen alleen maar af op de insecten die op de mest van geiten en ander vee afkomen. Maar ja, volksgeloof …….Dus kwam er een geit droog te staan, dan kregen de nachtzwaluwen de schuld…..

Vanuit onze regio is de dichtstbijzijnde locatie om deze intrigerende vogel waar te nemen een militair oefenterrein op de Leusderheide. Ruim een uur voor zonsondergang sta ik vanavond samen met Bertus de Lange, Frank van Duivenvoorde, Wouter Teunissen en Jaap Engberts op de parkeerplaats bij de pannenkoekenboerderij aan de Trekerweg. Omdat we in het verleden in dit gebied wel eens zijn aangevallen door hordes teken doen we onze sokken over onze broekspijpen en spuiten we ‘Deet’ over onze schoenen en de boorden van onze sokken.

Anti-teek-maatregelen

Anti-teek-maatregelen

We willen net richting het gebied gaan lopen als Wietze Janse, Kees de Vries en Astrid van den Broek aan komen rijden. Leuk!! Natuurlijk wachten we op hen en even later lopen we met z´n achten de licht stijgende Trekerweg op. Aangekomen op de locatie stappen we onder een klein en slecht leesbaar waarschuwingsbord door en installeren we ons er een meter of vijf achter. 😉

Leusderheide

Leusderheide (Het staan op deze plek wordt al tientallen jaren gedoogd.)

Terwijl Wouter met een grote witte paraplu op jacht gaat naar leuke insecten, de meikevers ons om de oren vliegen en een boompieper zijn longen uit zijn lijf zingt, genieten wij van hete, sterke bakken koffie, heerlijke stroopwafels, goede – en slappe – gesprekken, grappen en grollen. Gezellig dus!

Leusderheide

Leusderheide

Leusderheide

Leusderheide

Na tien uur doen we er verder het zwijgen toe, want nu moeten de eerste vogels toch zo gaan zingen. En ja hoor, om kwart voor tien klinkt opeens de sonore zang van een nachtzwaluw. Elk jaar weer gaaf! Vanaf dat moment laat zich met enige regelmaat een exemplaar horen en valt er af en toe ook een tweede exemplaar in. Zó geweldig! Geweldig is ook de baltsende houtsnip die over het gebied vliegt. Ook zo’n toffe soort! (Filmpje uit 2012: link).

Na een kwartiertje wachten vliegen er twee mannetjes en een vrouwtje nachtzwaluw boven het gebied en die laten ook regelmatig het kikkerachtige “krrruIET” horen. Echt een schitterend ‘schouw- en hoorspel’! (Voor een simpel filmpje zie deze link)

Nachtzwaluw - Nightjar

Nachtzwaluw – Nightjar

Tegen elf uur is het te donker om de vogels nog goed te kunnen zien en kuieren we heel tevreden terug. In het pikkedonker wacht ons echter nog een verrassing, want pal boven ons hoofd gaat een “geitenmelker” zitten zingen. Fantastisch en mooi besluit van deze gezellige avond op de Leusderheide! Voor een geluidsopname zie deze link.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s