Hapax weggewerkt: de struikrietzanger

Zaterdag 11 juni 2016

Maandagavond 6 juni hoort Jos van den Berg aan de noordkant van camping De Robbenjager bij De Cocksdorp zeer waarschijnlijk een struikrietzanger zingen, maar doordat het maar om één korte strofe gaat, is hij niet helemaal overtuigd, mede doordat er op nagenoeg dezelfde plek een bosrietzanger zit te zingen. De volgende ochtend is Jos al weer vroeg uit de veren en hoort hij om een uur of vijf de vogel volop zingen, en ja, dan is het direct duidelijk dat het echt om een heuse “struikriet” gaat. Een heel stoere ontdekking! Arend Wassink maakt prachtige geluidsopnames  en Jos maakt foto’s – van deze als lastig bekend staande soort – waar iedere vogelaar en fotograaf vol ongeloof watertandend naar zal kijken.

Nou heb ik al een struikrietzanger op mijn Nederlandse lijst staan, maar dat gaat om – een overigens prachtig – najaarsgeval op Texel. Achter een zingend exemplaar in het voorjaar ben ik ook verschillende malen heen geweest, maar nooit met een bevredigend resultaat. Door de week zie ik in het tijdframe waarin de vogel zingt echter geen kans om naar Texel af te reizen, dus maak ik met enkele van mijn vogelvrienden de afspraak, dat als de vogel vrijdag nog wordt gemeld, we zaterdag naar Texel zullen gaan.

Zo steken we (Frank van Duivenvoorde, Jaap Engberts en ondergetekende) vanmorgen het veer van half acht het Marsdiep over. In de lounge aan boord kletsen we gezellig bij met Hans Tetteroo, Herman van den Brand en Laurens van der Padt. De laatste twee hebben de boot van half zeven op drie minuten gemist….. Van een van hun vogelvrienden, Laurens van der Wind, krijgen zij via whatsapp door dat de vogel er nog zit en zich mooi laat horen én zien!

Na een voorspoedige rit over het eiland parkeren we om tien over acht de auto bij De Robbenjager en als we uitstappen is het direct raak en horen we de kenmerkende zang van de struikrietzanger! Yes, daar was het me om te doen! De vogel zit echter wel wat verborgen, maar na enkele minuten heb ik hem ook in beeld. Mission accomplished! Geweldig!

Dan denk je , dat wordt een paar uurtjes genieten, wat leuke fotootjes en filmpjes maken, maar niets is minder waar. Het begint te regenen: de vogel wordt stil en verdwijnt uit beeld…….. Nico Hopman, Eldert Groenewoud, Rob Bekebrede en Thijs Knol stonden niet zoals wij vooraan op de pont en hadden de verkeerslichten wat tegen.  Zij arriveren een minuut of acht later dan wij. Te laat blijkt na een kleine drie uur posten, want de “struikriet” laat zich horen nog zien….. Heel erg sneu!

Twitchers struikrietzangers

Twitchers struikrietzangers

Twitchers struikrietzangers

Twitchers struikrietzangers

Toch wel wat teleurgesteld en bovendien natgeregend en verkleumd (het is maar een graad of twaalf) besluiten we om een uur of elf even wat anders te gaan doen en het later vandaag nog eens te proberen.

Langs de Oorsprongweg stuiten we op een groepje van maar liefst zeven zomertortels. Zeven! De in Nederlands helaas steeds zeldzamer wordende duiven foerageren op een akker waar plantmateriaal is afgedekt met stro. De tortels laten zich op enkele meters afstand fantastisch bekijken (filmpje). Man, wat gaaf!

Zomertortel - European Turtle Dove

Zomertortel – European Turtle Dove

Zomertortel - European Turtle Dove

Zomertortel – European Turtle Dove

We struinen vervolgens een tijdje door de duinen, waarbij we een jagend vrouwtje blauwe kiekendief ontmoeten en waarbij een heel stiekem foeragerend vrouwtje grauwe klauwier zich, zij het op grote afstand, heel leuk laat bekijken.

Grauwe klauwier – Red-backed Shrike

Grauwe klauwier – Red-backed Shrike

Grauwe klauwier – Red-backed Shrike

Grauwe klauwier – Red-backed Shrike

Inmiddels is het vrijwel droog en het zonnetje dreigt er zelfs doorheen te komen, dus gaan we terug naar De Robbenjager. De struikrietzanger – eigenlijk een nachtzanger – heeft zich afgelopen dagen telkens tot een uur of één laten horen en zien, dus wellicht gaat hij straks toch nog even weer zingen. Maar van de vogelaars ter plaatse horen we dat de zeldzame dwaalgast zich helaas niet meer heeft getoond….. We stoppen er nog een half uur in en besluiten dan om via de oostkant van eiland al vogelend naar ’t Horntje te rijden. Zo genieten we bij het Wagejot van de enorme kolonie grote sterns en bij het Ottersaat van noordse sterns en dwergsterns.

Van Diederik Kok horen we dat hij bij de kampeerboerderij langs de Redoute een vrouwtje grauwe klauwier heeft gevonden. Dat ligt mooi op de route, dus die pikken we nog fijn even mee (filmpje). Gaaf!

Grauwe klauwier – Red-backed Shrike

Grauwe klauwier – Red-backed Shrike

Grauwe klauwier – Red-backed Shrike

Grauwe klauwier – Red-backed Shrike

Met de boot van drie uur verlaten we Texel. Op het Marsdiep zien we hoe er met de nieuwe veerboot “De Texelstroom” wordt geoefend (voor specificaties van dit prachtige schip zie deze link).

De nieuwe “Texelstroom”

De nieuwe “Texelstroom”

Onderweg naar huis bespreken we de waarneming van de struikrietzanger nog eens: we zijn er ondanks de korte waarnemingsduur erg blij mee! Zelf heb ik er een ‘hapaxje’ mee weggewerkt, voor Jaap is het een nieuwe soort en voor Frank was het al weer de derde voor Nederland. Heel tof dus!

Ps. Bij het schrijven van dit blog besef ik hoe veel mazzel we hebben gehad, want de vogel is na 8.21 uur zaterdagmorgen niet meer waargenomen……

Op weg naar huis leggen we nog “ergens anders” aan, maar daarover later meer. (Edit zaterdag 18 juni jl. “Ralreiger!”, zie deze link).

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Hapax weggewerkt: de struikrietzanger

  1. Pingback: Ralreiger! | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s