Bijeneters en regen, veel regen in Limburg

Zaterdag 25 juni 2016

Bijeneter – European Bee-eater

Bijeneter – European Bee-eater

Blog ruim twee maanden later geplaatst.

Broedlocaties van onder andere bijeneters worden om wildvang en verstoring door nieuwsgierigen en al te gretige vogelaars en fotografen te voorkomen meestal geheim gehouden. Volkomen terecht in mijn ogen. Maar uiteraard sijpelt er in kleine kring altijd informatie door en zo kwam ik onder meer te weten dat er op een ‘geheime plek’ in Limburg vier paartjes broeden. Reden om – met een redelijke weersvoorspelling van KNMI op zak – vandaag samen met Frank van Duivenvoorde en Bertus de Lange naar het zuiden af te reizen. Als we even na achten ter plaatse zijn, hoeven we de auto niet eens uit de stappen om te zien dat er op een paar honderd meter afstand een bijeneter samen met wat kneuen in wat dode takken zit. Top!

Bijeneter – European Bee-eater

Bijeneter – European Bee-eater

Door het stalen hek heen bewonderen we de vogel, die af en toe wat gaat verzitten, wat poetst aan het verenkleed en roept naar soortgenoten die blijkbaar erg hoog boven het gebied vliegen (filmpje). We horen ze wel, maar krijgen ze de eerste twintig minuten niet in de kijker.

Bijeneter – European Bee-eater

Bijeneter – European Bee-eater

Maar op een gegeven moment zien we ook twee vogels prachtig boven het gebied jagen en zit er een tweetal vogels wat verderop in een hoge berk. Heel gaaf!

Bijeneter – European Bee-eater

Bijeneter – European Bee-eater

Nadat we uur van de vogels hebben genoten (filmpje) rijden we naar Schinveld waar we langs de Rode Beek op zoek gaan naar grauwe klauwieren. Helaas vinden we deze niet, maar het is volop genieten met veel vogels, waaronder zingende geelgorzen, een spotvogel, een koekoek, een langs scherende ijsvogel en een baltsende zomertortel. Met het weer wil het nog niet vlotten: het is nog wel droog, maar zwaar bewolkt en maar een graad of zestien.

Bertus en Frank aan de koffie en de stroopwafels

Bertus en Frank aan de koffie en de stroopwafels

Na de zoveelste bak hete, sterke koffie, een koffiebroodje en een stroopwafel rijden naar een plek waarvan ik weet dat je er vliegend hert kunt aantreffen. Vorig jaar heb ik ze daar prachtig gezien, maar dit jaar kunnen we ze ondanks intensief speurwerk en de verhalen van buurtbewoners in zangerig Limburgs “Ik had er gisteren nog één op de poort!” helaas niet vinden. Dan, ondanks dat het nog steeds maar een graad of achttien is en de zon er maar niet door wil komen, maar door naar Station-Schinnen waar op de parkeerplaats en langs de Stationsweg veel (vrij lage) iepen staan en waar deze week maar liefst vijftien iepenpages werden gemeld. Dit prachtige, kleine vlindertje ontbreekt nog op de lijst van Frank en na ruim een half uur zoeken doet deze dat helaas nog steeds, want tegen twaalven begint het hier te regenen…. De weerapps voorspellen nog zoveel ‘schepen met zure appelen’ dat we besluiten om naar het noorden te rijden om een poging te doen het spiegeldikkopje weer eens te zien. Wandelend door het niet nader te noemen gebied ontmoeten we onder andere een honderdtal koevinkjes, twee prachtige, kakelverse, actief rondvliegende kleine ijsvogelvlinders en een stuk of tien ‘melkdrupjes’ – phegeavlinders.

Melkdrupje (Phegeavlinder) - Nine-spotted

Melkdrupje (Phegeavlinder) – Nine-spotted

Eenmaal op de plek waar het spiegeldikkopje domicilie houdt, begint het zo hard te regenen dat we onze poging om dit zeldzame vlindertje te zien helaas op moeten geven.

Na diverse weersites te hebben gecheckt, wordt het duidelijk dat er niets anders op zit, dan naar huis te gaan. Vlak voor Alphen aan de Rijn knapt het weer gelukkig toch nog op en sluiten we de dag af met leuk rondje langs de Ziende (diverse zwarte sterns, vier overvliegende zomertalingen, een tiental purperreigers), de Ruygeborg (overzomerende man smient, een sperwer met een jonge boerenzwaluw in zijn klauwen) en de Groene Jonker (diverse zwartkopmeeuwen). Al met al toch een heel leuke dag!

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Bijeneters en regen, veel regen in Limburg

 1. Arthur Staal zegt:

  Wat gaaf Luuk. Je hebt toch nog een mooi plaatje kunnen maken van een van de mooiste vogels van ons land. Ooit hoop ik deze prachtvogel ook nog een keertje live te mogen zien.

 2. Roos Tamerus zegt:

  Wonende in Belgisch Maaseik had ik tot nu niet geweten van nestelende bijeneters in NL Limburg. Leuk om op deze manier dit bericht op je blog te lezen. De foto’s zijn prachtig en geven een goed beeld. ik ga maar eens vaker je blog volgen gezien de vele mooie en interessante berichten die je plaatst.
  Mvg,
  Roos

 3. Ben deze zomer 3 keer gaan kijken naar de betreffende Bijeneters. Ik vind ook dat de vogels niet verstoord moeten worden maar het is wel erg jammer dat het hek niet net een metertje of 15 dichter bij staat. Jij hebt er echter toch nog wel heel acceptabele foto’s van kunnen schieten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s