Vermeende Amerikaanse zilvermeeuw blijkt look-a-like

Edit dinsdagmorgen 21 februari

Blijk ik gisteren toch niet naar een nieuwe soort voor Nederland te hebben staan kijken. De gisteren gemaakt foto’s en filmpjes geven nieuwe inzichten die Leon Edelaar en Peter Adriaens hebben doen concluderen dat het geen (mogelijke) Amerikaanse zilvermeeuw is, maar een look-a-like Amerikaanse zilvermeeuw. (zie deze link voor de motivatie) “That’s all in the game,” zou een Amerikaan zeggen en dat onderschrijf ik volledig. Het maakt nog maar eens duidelijk met wat voor moeilijke materie we te maken hebben en er valt dan ook niemand iets te verwijten. Het was een geweldig avontuur en bij een volgende melding van Leon of een andere vogelaar zal ik opnieuw direct uitrukken!

En wie weet, komt Peter Knijff op de DB-dag-2018 nog met een verrassende twist….. 🙂

Het onderstaande blog laat ik gewoon staan.

Bloggen doe ik eigenlijk niet meer, maar voor een nieuwe soort voor Nederland maak ik een uitzondering. 🙂

Amerikaanse zilvermeeuw nieuw voor Nederland – met als bijvangst een bruine klauwier!

Maandag 20 februari 2017

Terwijl de Zambiaanse boer Marc het “vee” keurde,  werd gisteravond een rustig avondje “Boer zoekt vrouw”  wreed verstoord door Herman Boumans Dutch Bird Alert: “Amerikaanse zilvermeeuw – determinatie vrij zeker vrouw / onvolwassen / winterkleed / geen kleedgegevens”.  Een dergelijk bericht zorgt voor flink wat stress in vogelend Nederland, kan ik je vertelllen! Het betreft namelijk niet zo maar een meeuw, maar een nieuwe soort voor Nederland! Bovendien is deze mega ontdekt door Leon Edelaar (wie anders, ontdekte ook al de enige Thayers meeuw voor Nederland), dus met die determinatie zit het vast ook wel goed. Ook het zinnetje “Peter Adriaens heeft via de mail gereageerd en is positief betreft deze vogel” Maar ja, het is zondagavond, niet echt een gelukkig moment voor de meesten, want maandag moet er door de meesten weer worden gewerkt…. Gelukkig geef ik op maandag  geen les en is mijn vogelmaat Frank alle dagen vrij. De plannen om de gisteren in Den Helder ontdekte bruine klauwier (tweede voor Nederland) te twitchen worden dan ook met twee whatsapp’jes omgegooid. Eerst maar eens die vermaledijde Amerikaanse zilvermeeuw twitchen. Het is immers niet de eerste keer dat we achter deze lastig te determineren zeldzaamheid aan zijn geweest….

Na een onrustig nachtje loop ik vanmorgen om kwart voor acht samen met Frank van Duivenvoorde en Dick Groenendijk het strand bij Callantsoog op. “Waar is iedereen?” vragen we ons af, want gisteren is hier toch een nieuwe soort voor Nederland ontdekt….. We laten ons hier echter niet door uit het veld slaan en vol goede moed storten we ons op de grote groep meeuwen die zich met veel kabaal te goed doet aan wat “Boskalis” over het strand uitstort.

Na een tijdje arriveert er gelukkig versterking: Ton Lakeman, Nick van der Ham, Robert Keizer, Bert de Haan en de ontdekker Leon Edelaar!

Amerikaanse zilvermeeuw, nieuwe soort voor Nederland, komen daar maar zeven mensen op af?!” roept Leon met een verbaasd gezicht tegen de harde wind in. Leon praat ons nog even bij over de ontdekking en legt ons uit waar we op moeten letten. “De afgelopen dagen zat de vogel telkens aan de noordkant van de grote groep,” vertelt hij. Hij stelt voor om wat noordelijker gelegen plekken te checken. Dat doen we natuurlijk en met de wind in de rug hebben we ook niet zo’n last van de regen.

amerikaanse-zilvermeeuw-2e-kj-publiek-170220-8

Maar ja, geen Amerikaan en we moeten natuurlijk tegen de wind in terug lopen……..

Terug op de plek waar de zandsuppletie plaatsvindt, speuren we keer op keer de vele meeuwen af, maar meer dan bijvoorbeeld een mooie Pont zien we niet. Inmiddels hebben zich enkele andere vogelaars (Nils van Duivendijk, Merijn Loeve en Michel Veldt) zich bij ons aangesloten.  Meer scherpe ogen, meer kansen.

Tegen half elf wordt de vogel opeens gezien. Ik weet niet eens meer wie de vogel als eerste zag…… Tegen de wind in roepend wordt de plek uitgelegd en “BAM” daar heb ik “Smithy” in beeld! Fantastisch! Kenmerken worden opgesomd; de foto’s van gisteren worden er nog eens bijgehaald! ‘t Is ‘m!! Yes!!!

We zien dat de vogel poept (zie bovenstaande foto), maar voordat deze kostbare ontlasting (met wellicht wat sporen van darmslijmvlies voor dna-onderzoek) kan worden veiliggesteld, spoelt het met een grote golf weg…. (Gelukkig is het later die ochtend wel gelukt om ontlasting te verzamelen.)

De vogel laat zich vervolgens een minuut of tien ondanks het slechte weer prima bekijken (filmpje 1, filmpje 2, filmpje 3) en vliegt vervolgens op om in de grote groep te verdwijnen. De vogel is hierin wel terug te vinden, maar veel minder mooi te zien dan net.

Als ik de vogel probeer te “piepen”, krijg ik tot mijn verbazing en tot grote hilariteit de volgende melding:

amerikaanse-zilvermeeuw-2e-kj-alert-170220-1

Gelukkig vind ik Wietze Janse bereid om de vogel op een andere manier door te geven en wordt heel vogelend Nederland op de hoogte gesteld dat de Yank er nog zit.

Voor Frank en ondergetekende is het inmiddels tijd om onze verkleumde lijven op te gaan te warmen met het koffie en de kachel van Franks auto. Ploegend door het losse duinzand sjouwen we af en toe nieuwe vogelaars groetend en bemoedigend toesprekend terug naar de parkeerplaats. Heerlijk om met het geluksgevoel van het zien van een nieuwe soort van de hete koffie te slurpen. J Veel tijd gunnen we ons niet, want een veertiental kilometers noordelijker valt nog een hapax’je weg te werken: de bruine klauwier. Na een kwartiertje speuren en onderwijl gezellig ouwehoeren met bekenden en vogelvrienden krijgen we de zeldzame klauwier prachtig in beeld! Wat een beauty!

We genieten een half uurtje van deze extreme dwaalgast (filmpje) en rijden dan heel voldaan met deze meer dan geslaagde twitch via Wieringen weer naar huis.  Wie had ooit kunnen denken dat we de bruine klauwier nog eens als “bijvangst” zouden noteren op een vogeldag! Maar ja, op de dag waarop je de Amerikaanse zilvermeeuw (mits aanvaard natuurlijk) als nieuwe soort voor Nederland in je vogeldagboek zet, is er voor een megazeldzaamheid als een bruine klauwier toch niet meer dan een bijrol weggelegd.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

2 reacties op Vermeende Amerikaanse zilvermeeuw blijkt look-a-like

  1. Theo Muusse zegt:

    Precies! America first!! (Russia second)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s