Witkopgors op de Zuid-Hollandlijst!

Dinsdag 27 februari 2018

Vandaag met Bertus de Lange op stap geweest. Het oorspronkelijke plan om in Langbroek op zoek te gaan middelste bonte spechten werd gisteravond veranderd, omdat er zondag door George Tanis bij Goedereede een witkopgors was gevonden. Deze vogel bleek ook maandag nog aanwezig, dus alle kans dat deze prachtige zeldzaamheid ook dinsdag nog ter plaatse zou zijn.

Bij aankomst eerst een kop koffie ingeschonken. Tijd om deze op te drinken hadden we niet, want nadat zich eerst tien vinken meldden in de vlierstruik op een meter of vijftien voor de auto, kwam opeens de witkopgors over de dijk gevlogen. Deze landde ook in de vlier, waar hij zich door de voorruit erg goed liet zien. Wat gaaf! Vervolgens vloog hij door naar de akker.

Hier liet hij zich ook prachtig zien (simpel filmpje). In hierop volgende anderhalf uur hebben we de zeer zeldzame gors regelmatig prachtig gezien én gehoord. Zo vloog hij twee keer roepend laag over onze hoofden, zat hij zich zeker een kwartier in de bosrand langs de Stellingweg te poetsen (te zien van de dijk langs de Breenweg, dus ver weg, maar door de 70 X vergroting van The Fat Lady prima te zien), foerageerde hij op het veld, zat hij in diverse meidoorns en andere bosschages. Dit meestal in het gezelschap van een tien tot vijftien vinken. Echt een topwaarneming!

De filmbeelden zijn gebruikt in de nieuwsuitzending van RTV Rijnmond (zie deze link).

Ook gebruikt door de NOS

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Witkopgors op de Zuid-Hollandlijst!

  1. Lot zegt:

    Hoi Luuk, ik zou graag je filmpje van de witkopgors gebruiken voor een reportage in het NOS-journaal. Zou je zsm contact met me kunnen opnemen? Dank! lot@rnc.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s