Zondag 21 oktober 2018
Als vogelaar droom je er natuurlijk van om ooit eens een nieuwe vogelsoort voor Nederland te vinden. Tot op heden is het echter bij dromen gebleven en de kans is groot dat dat ook in de toekomst zo zal zijn. In andere soortgroepen liggen echter meer kansen om nieuwe soorten voor Nederland te vinden. Niet dat ik daar bewust mee bezig ben, maar …
De afgelopen twee jaar ben ik naast het vogelen en vlinderen ook geïnteresseerd geraakt in nachtvlinders. Ik heb me aangesloten bij een erg leuke en succesvolle nachtvlinderwerkgroep (KNNV afdeling Den Haag), speur fietstunneltjes af , struin over galerijen van flats, check op allerlei plekken buitenverlichting. Daarbij zie je meestal de te verwachten soorten , maar soms stuit je ook wel eens op wat speciaals. Zo vond ik afgelopen maandag een Sesammot (Antigastra catalaunalis), een soort waarvan nog maar enkele waarnemingen in Nederland zijn gedaan. Erg leuk natuurlijk!

Sesammot – Antigastra catalaunalis

Sesammot – Antigastra catalaunalis
Met de zuidelijke, warme stroming van de afgelopen weken zou er zo nog maar eens wat zeldzaams op kunnen duiken en als blijkt dat ik de zondagmiddag voor mezelf heb, besluit ik nog even wat te struinen.
Bij het aflopen van wat galerijflats stel ik al snel vast dat er niet veel vlinders zitten. Niet vreemd, want we hebben immers een paar relatief koude nachten gehad. Na een uur zoeken en honderden traptreden heb ik niets anders dan wat windevedermotten, een huismoeder en wat herfst- en jeneverbesspanners gevonden. Om kwart over twee zie ik zo’n twintig centimeter onder buitenlamp een microotje zitten. Mijn ervaring is dat deze vaak snel wegvliegen als je met je camera te dichtbij komt, dus maak ik, zoals altijd, eerst op afstand een paar bewijsplaatjes. Het is maar goed dat ik dat gedaan heb, want twee tellen later openen de bewoners van het huis de voordeur en vliegt het microotje weg….. Na een gezellig gesprekje met de bewoners – ze zien me hier regelmatig rondscharrelen – bekijk ik de foto’s. Omdat ik niet direct weet met wat voor vlindertje ik te maken heb, stuur ik een plaatje naar wat “nachtvlindervrienden”. Het duurt niet lang of ik krijg een reactie van Nick Peeters: “Dat zou weer een ‘oei-soortje’ kunnen zijn. Laatst ergens voorbij zien komen. FF zoeken.” Vijf minuten later krijg ik opnieuw bericht van Nick: “Hellula undalis, denk ik…… Nieuwe voor NL en België en Luxemburg. Ik zal de Britten even vragen. Die hebben hem wel”.

Hellula undalis – Old World Webworm
De adrenaline is inmiddels flink gaan stromen. Dat zou iets zijn, zeg, een nieuwe voor Nederland! Daarbij baal ik er flink van dat het beestje is weggevlogen. Dus ook wel wat dubbele gevoelens…. Een kwartiertje later krijg ik opnieuw Whatsapp’je van Nick. Vanuit Engeland is er bericht terug. Op de vraag “At Zandvoort, the Netherlands right now. Hellula undalis? met daarbij mijn bewijsplaatje, is het volgende antwoord gekomen: “It certainly is, Nick. How many records are there from Holland?
Wat gaaf, zeg! Ben ik daar zomaar tegen een nieuwe nachtvlindersoort voor Nederland aangelopen! Invoeren op waarneming.nl kan nog niet eens, want de soort staat nog niet op de Nederlandse lijst. Écht vét!
Edit 24 oktober 2018
De afgelopen dagen ben ik door diverse mensen benaderd om mee te werken aan een persbericht en andere “publicaties” met betrekking tot ontdekking van deze nieuwe micronachtvlinder voor Nederland. Dat doe ik natuurlijk graag! Daarbij mag ik zelfs een Nederlandse naam bedenken voor deze vlinder! Na wat wikken en wegen kom ik op grond van de zuidelijke herkomst en zijn avontuurlijke ontdekkingstocht tot “verkennertje”. Nu afwachten of deze naam de goedkeuring van degenen die daar over gaan kan wegdragen.
Onder deze link staat een publicatie op Microlepidoptera.nl.
Edit 25 oktober 2018
Afgelopen zondag had ik het geluk een nieuwe nachtvlindersoort voor Nederland te ontdekken: Hellula undalis. Een geweldige ervaring!
Vervolgens mocht ik ook nog eens een voorstel doen voor een Nederlandse naam. Erg tof! Na wat wikken en wegen kwam ik op grond van de zuidelijke herkomst en zijn avontuurlijke ontdekkingstocht tot “verkennertje”.
Nadat er gisteren al een publicatie op microlepidopte.nl ( http://www.microvlinders.nl/nieuws/nieuws.php?id=100 )
werd geplaatst, verscheen er vanmorgen een bericht op Nature Today. Leuk!!
Onder deze link staat een publicatie op Nature Today.
Berichtje op NU.nl laat nog wel wat te wensen over: taalfoutjes en een foto van een dagpauwoog!
Berichtje op de website van de KNNV:
Edit vrijdag 26 oktober 2018
Naam “verkennertje” nu ook officieel vermeld op waarneming.nl:
Publicatie op website Vroege Vogels via deze link.
Naam “verkennertje” nu ook te vinden via Google:
Edit maandag 29 oktober 2018
Publicatie op Eis-Nederland via deze link.
Publicatie Nederlands Soortenregister via deze link.
Wat bijzonder Luuk. Daar kun je toch alleen maar van dromen! Hartstikke mooi en leuk beschreven.
Dank je wel, Theo!
Wat ontzettend leuk , Luuk! Groetjes, Marijke
Marijke Schellekens Leiderdorp 06 4469 4050
>
Dank voor je reactie, Marijke!
Tjonge wat leuk!!!
Ik zie nu pas dit bericht….
Groetjes, Maria
( je weet wel van de Dwerggans langs de Aarlanderweg 😉
Ha Maria!
Dank voor je leuke reactie! Met Bertus memoreer ik nog regelmatig jouw prachtige ontdekking van de dwerggans.
Hartelijke groet,
Luuk