Over mij

Lentevreugd juni 2014

Lentevreugd juni 2014

Hieronder een “profiel” van mij dat ik overgenomen heb uit “BIRDERS aan de andere kant van de kijker”.

Hier en daar heb ik wat aangepast en geactualiseerd.

-Geboren

7 juni 1961 te Eibergen

– Woonplaats

Leiderdorp

– Beroep

Leraar Nederlands op een vmbo-school

Vlnr. Luuk, Margreet, Henk Jan, Willem

– Gelukkig getrouwd met Margreet en de trotse vader van Willem (26 jaar, werkzaam op het ministerie van Buitenlandse Zaken) en Henk Jan (24 jaar, 6e jaars Medicijnen aan de VU in Amsterdam).

– Favoriete vogelplek

De Trektelposten “Hotel Savoy” en “De Puinhoop” in Katwijk: leuk gezelschap, goede mentoren en (als je genoeg uren maakt) veel leuke soorten.

– Zo is het gekomen

In mijn jeugd die ik voornamelijk in het oosten van het land heb doorgebracht, heb ik altijd interesse in de natuur gehad. Ik heb veel in de bossen rond Hardenberg en langs de oude rivierarmen van de vecht gezworven. Deze interesse is altijd gebleven, maar pas in 1998 ben ik fanatiek gaan vogelen. Eerst vooral in de polders rond Leiderdorp, de Starrevaartplas bij Leidschendam en de duinen bij Katwijk. Gaandeweg bezocht ik steeds meer mooie vogelplekken in Nederland. De eerste jaren was ik helemaal niet bezig met het zoeken naar bijzondere soorten. Maar de interesse in dwaalgasten groeide. Dit resulteerde erin dat ik sinds enkele jaren een telefoon op zak heb met een e-mailfunctie. Wordt er een bijzondere soort gevonden, dan wordt deze via een ingenieus systeem doorgegeven, waardoor alle in Nederland aangesloten vogelaars direct op de hoogte zijn en kunnen besluiten de bewuste vogel te gaan bekijken. Een “twitch” wordt dat genoemd.

Meestal bel ik dan met mijn vaste club vogelvrienden, waarna we ons naar de plaats spoeden, waar de vogel zich ophoudt. Spannend, gezellig en leuk!

Ik trek er elk weekend op uit en als ik de kans krijg ook op een doordeweekse middag.

De vakanties lenen zich uiteraard ook voor vogelen en dan kan het zijn dat ik dagelijks aan het vogelen ben.

Deze vogelexcursies maak ik meestal met vogelvrienden uit de regio, maar ik trek er ook graag in mijn eentje op uit.

Een jaarlijks hoogtepunt is de “Zuid-Holland Big Day”. De bedoeling hiervan is om binnen vierentwintig uur zoveel mogelijk vogelsoorten waar te nemen. In de eerste week van mei ga ik samen met een vriend en onze beide zonen vierentwintig uur achter elkaar vogelen binnen de grenzen van de provincie Zuid-Holland. Ons record staat op 149 soorten.

– Ontdek-/mooiste soort

Ach, zolang is mijn lijst met “zelf-ontdek-soorten” nog niet. Ik begin dan ook met een soort die ik niet zelf heb ontdekt, maar die door zijn zeldzaamheid op wereldschaal toch wel heel bijzonder mag worden genoemd: de steppekievit. Op 7 april 2001 werd ik aan het begin van de avond gebeld: “Luuk, er zit een steppekievit bij Zoetermeer!” Hiermee begon mijn eerste echte “twitch”. Ik ben snel in de auto gesprongen en naar de Drooggemaakte Grote Polder tussen Zoetermeer en Stompwijk gescheurd. Daar liet deze inmiddels met uitsterven bedreigde vogel zich vanaf de Meerpolderdijk op enkele tientallen meters beeldvullend in de telescoop bekijken. Geweldig!

Mijn mooiste “zelf-ontdek-soort” is de kleine klapekster die ik samen met mijn vogelvriend Adri de Groot op 3 juni 2004 ontdekte in het natuurontwikkelingsgebied Bentwoud.

Om even uit het nakijken van de eindexamens te breken, besloot ik die bewuste avond naar het Bentwoud te gaan om naar de gemelde kwartels te luisteren. Al gauw liep ik Adri de Groot tegen het lijf. Samen liepen we tussen de bosaanplant wat dieper het gebied in. Adri wilde een gele kwikstaart fotograferen, toen ik opeens een klauwier in een struikje zag zitten. Mijn eerste gedachte was grauwe klauwier, maar die viel snel af. Klapekster dan, eigenlijk niet mogelijk in deze tijd van het jaar. Mijn hartslag ging omhoog toen ik snel kenmerken ging noteren: zwarte teugel doorlopend in een zwart voorhoofd, grote ronde kop, dikke snavel, lichte zalmroze zweem op borst, buik en flanken, witte keel, witte buitenste staartpennen, witte vlek op de grote handpen, grijze kruin, achterhoofd en mantel, in de vlucht brede, witte vleugelstreep. Dat moet toch een kleine klapekster zijn!

Nu werd het tijd om wat navraag te gaan doen. Ik belde met mijn zoon Willem en gaf hem de beschrijving door. Hij bevestigde ons vermoeden: kleine klapekster! Snel de Vogellijn ingesproken en vervolgens Menno van Duijn gebeld. De laatste was zo vriendelijk om atlasblok e.d. op te zoeken en de vogel door te piepen. Ondertussen had ik stevig de pest in dat ik mijn telescoop niet had meegenomen, ik zou, alvorens ik me op een nieuwe stapel examens zou storten, immers alleen even naar kwartels gaan luisteren!

Uiteindelijk arriveerden enkele tientallen vogelaars die de allemaal heel enthousiast reageerden en me zelfs met de waarneming feliciteerden. Een fantastische waarneming waar ik nog altijd heel goede herinneringen aan heb.

De derde soort die ik wil noemen is wat je misschien zou moeten noemen een “niet-zelf-ontdek-soort”, maar een “opnieuw-ontdek-soort”: de dunbekmeeuw.

Zaterdag 6 mei 2006 werd een gedenkwaardige dag voor Nederland. Op drie verschillende plaatsen doken er dunbekmeeuwen op. Nieuwe soort voor Nederland! Pager alert na pager alert. Dus ook grote onrust in Huize Punt. Helaas kon ik niet direct, maar ’s avonds was ik eindelijk in de gelegenheid om naar Enkhuizen af te reizen. Toch wel een beetje de pest in toen ik om half acht arriveerde en te horen kregen dat de vogels een half uur eerder richting noordwest waren weggevlogen. Ik hoorde dat de vogels ‘s middags ook al een keer drie kwartier uit beeld waren geweest en besloot te wachten in de hoop dat de vogels nog terug zouden komen. Er vlogen nog heel wat meeuwen (vooral kok- en dwergmeeuwen), vooral in zuidoostelijke richting. Om half negen ontdekte ik in een groep die boven het IJsselmeer vloog een dunbekmeeuw! “Dunbekmeeuw!” brulde ik. Waarop de anderen, waaronder Gert Ottens, de schrijver van het uitstekende artikel “Extralimital occurence of Slender-billed Gull in Europe (Dutch Birding, Volume 28, number 2, 2006) van deze naar zuidoost vliegende nieuwe soort voor Nederland konden genieten. Gejuich (en ook opluchting) rondom. Echt een supergave ervaring!

– Handicap

Met een knipoog: werken in het onderwijs. Veel vrije tijd zou je zeggen. Klopt, maar vaak niet op het moment dat je het wilt hebben. Al roepen de leerlingen bij een piep: “Gaat u maar gerust, meneer, wij redden ons wel!”, je kunt toch niet weg.

– NL-lijst (dus hoeveel aanvaarde soorten heb je op je lijst) Stand van zaken op 1 juli 2015:

417 soorten

– Niet-piep-soort

Heb ik niet, gewoon piepen!

28 reacties op Over mij

 1. petra zegt:

  Hallo Luuk,

  Ik zal me even voorstellen, Petra van Lohuizen is de naam, maar toen ik bij je in de klas zat heette ik Petra Vos en woonde toen in Katwijk binnen.Dit is inmiddels alweer op de kop af 25 jaar geleden. Ik weet ook niet of je je mij nog kunt herrinneren.Jij bent alleen niet veel veranderd,alleen wat ouder geworden.Werken er nog leraren uit die tijd? Ik ben geen vogelkenner maar heb jou een keer bij een aflevering van KRO de Reünie gezien. Dat was erg leuk, zodoende ben ik op jou site gekomen.Wel lang zitten twijfelen zal ik dit wel doen even reageren. Ik heb wel geleerd dat wat ik leuk vind dat ik dat ook gewoon moet doen.Wat natuurlijk haalbaar moet zijn. Een erg mooie site met mooie foto’s van bijzondere vogelsoorten.De verhalen die je erop verteld en de spanning die het geeft als er weer ergens een bijzonder soort ontdekt wordt. Leuke afwisselende en avontuurlijke hobby. En nog steeds voor de klas, verveeld dus nooit.Leuk die foto ook van je gezin. Inmiddels woon ik in de Noordoostpolder, gemeente Emmeloord. Ik heb een lieve man en twee heerlijke kindjes (jongen van zeven en een meisje van 4 jaar). Geweldig hé, alle twee de soorten. Wij wonen hier aan het water (Urkervaart) en de akkers, in de verte kijken we op de a6. Dus zien we hier ook allerlei soorten vogels voorbijkomen. Sinds ik de site van jou heb gezien let je er weleens wat meer op. En we zijn ook wel natuur mensen.Ook vinden we roofvogelshows erg mooi om naar te kijken en de kids helemaal. We genieten ook erg van de rust die je hier hebt.Ik hoop dat mijn nederlands niet heel ver is weggezakt (ha,ha,) Wat een verhaal niet? Ik zou het leuk vinden wanneer je terug zou reageren.

  Vriendelijke groetjes, Petra van Lohuizen.

  • luukpunt zegt:

   Bedankt voor je leuke reactie, Petra!

   Goed om te lezen dat je zo gelukkig bent met je gezin. Prachtig, de Noordoostpolder, ik kom er regelmatig tijdens mijn vogeltochten.
   De meeste leraren die vijfentwintig jaar geleden op school werkten, zijn inmiddels met pensioen of werken ergens anders. Henk Dening, Alex Stoop en zijn enigen die er nog altijd rondlopen. Ik werk er nog altijd met veel plezier. Waai maar eens binnen als je eens in de buurt bent. 🙂

   Het ga je goed daar in polder!!

   Hartelijke groet,

   Luuk

 2. Beste Luuk Punt,
  Als redactielid van de Anser, verenigingsblad van de VWG Noord Veluwe, zoek ik op internet naar een plaatje die de gekte van twitchers weergeeft bij de Swinhoes. Ik tref een geweldige foto aan op uw/jouw weblog. Sta je het toe deze foto – met bronvermelding uiteraard – te gebruiken in onze Waarnemingenrubriek?
  Met vriendelijke groet,
  Roel Pannekoek

  • luukpunt zegt:

   Hoi Roel,

   Leuk dat je de foto wilt gebruiken, dus ga je gang. Wil je mijn een link sturen naar de plek waar de foto wordt geplaatst?

   Hartelijke groet,

   Luuk

 3. Nelis Droog zegt:

  Vandaag 7 mei in de appelboom naast ons huis in Barchem een paartje Kleine Vliegenvangers gespot. Nooit eerder gezien.

 4. W. van Gelder zegt:

  Beste Luuk Punt,
  Via een omweg, wat men surfen noemt, kwam ik bij toeval op je weblog terecht en ben er niet meer vanaf te krijgen.
  Nu ik op deze zeer regen- en stormachtige zondag in mei de deur even niet uit kan om te vogelen is het een genot om je uitgebreide weblog eens lekker door te spitten vanuit de luie stoel.
  De mix van aantrekkelijke foto’s en prettig leesbare tekst nodigt uit om steeds maar weer opnieuw een verslag te openen en door te lezen.
  Juweeltjes zijn natuurlijk de verslagen van Georgië. Boeiende verhalen en vooral ook weer mooie foto’s (niet alleen van vogels) die de lezer een prachtige indruk geven van jullie reis in al z’n facetten. Heerlijk om te lezen en te bekijken.
  Maar ook de twitch- en vogelverslagen van dichter bij huis zijn prettig leesvoer.
  Mijn complimenten en ga vooral door zo !
  Met vriendelijke groet, W. van Gelder (een vogelaar uit Gelderland)

 5. Bert Zaalberg zegt:

  Hi Luuk
  Tijd niet gezien. Ik was afgelopen dinsdag (en zondag en zaterdag) op de telpost in Berkheide en zoals je ongetwijfeld weet hadden we een superochtend met vooral veel roofvogels. En zaterdag uiteraard de Bijeneter!
  Vraag: Ik zag dat jij pas bij het kiekendieven geweld in Groningen bent geweest dus wellicht kun jij me de exacte lokatie verklappen waar ik moet zijn. Ik ben volgende week in de buurt, dus vandaar. Alvast bedankt.
  gr
  Bert

 6. Edwin zegt:

  Leuk om dit allemaal te lezen! Of u eens tegen te komen in de Ranzijn 😉

  Groeten van een oud-leerling!
  Edwin Gravekamp

  • luukpunt zegt:

   Hoi Edwin!

   Bedankt voor je leuke reactie. Het is al weer een flinke tijd geleden dat we elkaar hebben gesproken. Ik hoop van harte dat het goed met je gaat.

   Bij welke vestiging van Ranzijn werk je? Wellicht spreken we elkaar daar dan eens.

   Hartelijke groet,

   Je oud-leraar

 7. Laura zegt:

  Beste Luuk,

  In het ontwerp van de omslag van mijn proefschrift ‘Going Global: Perceiving, assessing and managing biological invasions’ (te verdedigen op 24 november as) wil ik graag een foto van de halsbandparkiet opnemen. Ik dacht aan een van jouw foto’s, die gebruikt is bij het persbericht van 2009 dat op de website van Naturalis staat. Bij deze wil ik toestemming vragen om deze foto (als kleine inzet op de achterzijde) te gebruiken, uiteraard met de correcte naamsvermelding erbij! Ik hoop dat dit mogelijk is. En als je het leuk vindt, kan ik tzt ook een exemplaar naar je opsturen.

  Met vriendelijke groet,
  Laura Verbrugge

  RU Nijmegen

  • luukpunt zegt:

   Hoi Laura,

   Wat leuk dat je me dit vraagt! Ik voel me vereerd!
   Uiteraard mag je de foto gebruiken. Ik stuur je foto via de mail toe.

   Ik zou het heel leuk vinden t.z.t. een exemplaar van je proefschrift ontvangen.

   Alvast veel plezier en succes met je promotie.

   Hartelijke groet,

   Luuk

 8. vincentfrequin zegt:

  Beste Luuk, Is het oké als ik één van jouw foto’s van de fotografen in Oegstgeest gebruik voor op dichtbij.nl o.v.v. jouw naam uiteraard? Gr. Vincent (vincent.frequin@dichtbij.nl)

 9. Ed van Hecke zegt:

  Beste Luuk, al dat twitchen, heeft toch een klein nadeel, geen tijd voor de eigen achtertuin, Leiderdorp e.o !?
  Check waarneming Leiderdorp es.
  Oeverzwaluwen zijn nog geen (dubbel)rode soort maar toch leuk broedend om de hoek.
  Work your magic touch met beheerder Grondstoffenbank ZH ( http://www,grondstoffenbank-zh.nl, site lijkt besmet met dubbelclick en pokersityes) tel 071-3412489.
  Bert van Eijk van Hazerwou/Koudekerk afdeling Leiderdorp ook gemaild.

  Ed van Hecke

  • luukpunt zegt:

   Bedankt voor de tip, Ed.

   In het verleden hier veel oeverzwaluwen gezien. Destijds werden ze door beheerder keurig met rust gelaten.

   Hartelijke groet,

   Luuk

 10. E van Hecke zegt:

  Zag het bij invullen zoekveld met kernwoord Oeverzwaluw, betreff. jaar: 2008, my bad… te snel conclusies getrokken zonder nader onderzoek, verontschuldiging.
  Toch kun je ook dichterbij huis bijv. Blauwborsten fotograferen voor het Lentegevoel. 😉
  Om in die dicht bij huis denktrend te blijven.
  Keep an eye on stiltegebied Houtkamp (Grwe Vliegvgr) en het Populierenbos (Pannenkoekenhuis) vroeger altijd erg leuke soorten gezien al dan niet op doortrek.
  Heb van de mensen. Bert van Eijk en Ton Renniers (tonrenniers@hotmail.com) van Werkgroep Rijnwoudse vogels bericht gekregen dat beheerder er, idd. vrij keurig mee omgaat, in toekomst komt er op ongeveer zelfde plek een permanente Oeverzwaluwenwand, a propos op locatie Valkenburgse Meer valt weinig in die trant te ontdekken, maar verleden jaar deze soort ook laat broedend, was kleine verspreidde kolonie.
  E van Hecke

 11. Marleen Nijhuis zegt:

  Hoi Luuk,

  Wat een mooie site heb je en enorm leuk om te lezen hoe de fascinatie is begonnen.
  Ik zou mij eerst even voorstellen, mijn naam is Marleen Nijhuis en ik ben een redacteur bij Warner Bros (voorheen Eyeworks). We maken een nieuw human interest programma genaamd Nederland in de auto waarbij we mensen in de auto volgen op de heen- en terugweg naar een bepaalde gebeurtenissen. Het lijkt ons leuk om je een keer te volgen als je op pad gaat. Ik zag een bekende naam staan Adri de Groot, Adri heb ik een tijdje geleden benaderd die zag het niet zo zitten en zit niet veel in de auto maar ik ben benieuwd of jij hier open voor staat. Hopelijk stuur je mij een mailtje marleen.nijhuis@eyeworks.tv dan kunnen we wellicht eens bellen. Dankje! Groet, Marleen Nijhuis

  • luukpunt zegt:

   Beste Marleen,

   Bedankt voor je leuke reactie en voor de uitnodiging om mee te werken aan het nieuwe tv-programma. Maar net als Adri zie ik het niet zo zitten om aan een programma mee te werken: mijn vrijheid is me te lief en ik leg me dus liever niet vast.

   Hartelijke groet,

   Luuk

 12. Beste Luuk,

  Misschien heeft u wel eens van hem gehoord: Peter Wolhlleben. Deze Duitse boswachter heeft een boek geschreven, Het verborgen leven van bomen. In dit boek deelt hij zijn diepe liefde voor het bos en bomen. Hij vertelt fascinerende verhalen over de onverwachte vaardigheden van bomen en verklaart de verbazingwekkende processen van leven, dood en wedergeboorte die hij heeft waargenomen in de bossen.
  Wij willen u graag een exemplaar van dit boek toesturen. Wellicht dat u uw mening over dit boek kunt delen op uw blog of. Wilt u eerst wat meer weten over het boek? Kijk dan eens op https://www.awbruna.nl/boek/het-verborgen-leven-van-bomen-2-2/ of bekijk deze video https://www.youtube.com/watch?v=usFjuPmNTW4.
  Als u interesse heeft kunt u contact opnemen met lotte.sanders@awbruna.nl.

  Met vriendelijke groet,
  Lotte Sanders
  A.W. Bruna Uitgevers

 13. Arjen Westra zegt:

  Geachte heer Luuk Punt,

  Nu ben ik niet echt bedreven met het herkennen van vogels, maar volgens mij heb ik een nest van een valkachtige gezien in centrum Leiden. Ik heb voorheen in het HagaZiekenhuis te Den Haag gewerkt, en daar was ongeveer een jaar geleden een nest met een slechtvalk gesignaleerd. Destijds waren er allemaal fotografen met telelens op zoek naar een foto. Het silouet van de vogel en de geluiden deden me denken aan de slechtvalk die ik destijds in Den Haag heb gezien.

  Het gaat om het Nuon-gebouw aan de Maresingel. Ik zag de vogel / valkachtige rondvliegen en uiteindelijk landen thv de vierkante toren aan oostelijke zijde van het gebouw, Op enige hoogte, er lijkt een rood hokje te zijn waar het dier landde. Er kwamen allerlei vogelgeluiden uit die richting.

  Nu probeerde ik wat op te zoeken op internet en ik kwam op uw website en las dat u in Leiderdorp woont. Vandaar mijn reactie.

  Groet, Arjen Westra Leiden

 14. Arjen Westra zegt:

  Beste Luuk,

  Kennelijk was het nest slechtvalken al wel bekend. Er zou ook zelfs een webcam zijn…

  Een link naar een artikel uit 2015
  http://kiekjesdief.nl/jml3/mijn-vogellogboek/1851-terug-naar-leiden-via-oegstgeest

  Groet, Arjen

  • luukpunt zegt:

   Dank voor je bericht, Arjen.

   Deze plek is inderdaad al langer bekend. Vorig jaar heeft dit paartje drie jongen grootgebracht.

   Hartelijke groet,

   Luuk

 15. Anneke Fokkema zegt:

  Beste Luuk,
  Jouw waarneming van de boomvalk aan de Wassenaarseweg is gebruikt voor een nieuwsbericht op de website gemeente Leiden voor het project Ontsluiting Bio Science Park. Mijn vraag is of je hiermee akkoord bent. Het bericht is te lezen op http://www.leiden.nl/plesmanlaan.
  Met vriendelijke groet,
  Anneke Fokkema

  • luukpunt zegt:

   Beste Anneke,

   Dank voor je bericht en leuk dat mijn blog gebruikt is voor een nieuwsbericht op de website van de gemeente Leiden. Uiteraard ga ik ermee akkoord dat mijn blog hiervoor is gebruikt. Ik kan het nieuwsbericht echter niet vinden op de site. Is het al geplaatst?

   Je reactie zie ik met belangstelling tegemoet.

   Hartelijke groet,

   Luuk

 16. Marcel Wasscher zegt:

  Beste Luuk, mag ik de foto met naamsvermelding van galigaan gebruiken voor een artikel in de Brachytron bij een artikel over libellen? Het gaat om de derde foto op https://waarneming.nl/observation/160104575/ Zo ja: zou je met grote bestand kunnen sturen? Groet, Marcel Wasscher

  • Luuk Punt zegt:

   Hoi Marcel,

   Uiteraard mag je deze foto gebruiken. Ik heb deze echter niet bewaard in een hoge resolutie.

   Hartelijke groet,

   Luuk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s