Eindelijk ook een bergheggenmus in Nederland!

Ik blog al een tijdje niet meer, maar met het verschijnen van deze langverwachte en felbegeerde bergheggenmus moest ik toch echt weer even “in de ganzenveer klimmen”.

Vrijdag 21 oktober 2016

Hij hing al een tijdje in de lucht, de bergheggenmus, een soort van mythische proporties, van oude Russische volksverhalen van ver achter de Oeral, de heilige graal onder de heggenmussen. Al enkele weken duiken ze bij tientallen op rond de Oostzee met waarnemingen in Zweden, Noorwegen, Finland, Denemarken en Duitsland en er zitten er zelfs enkele in Engeland. Die laatste moeten de Wadden toch bijna hebben geschampt, zou je zo zeggen. Dus werd er de afgelopen maand door velen naarstig naar deze felbegeerde soort gezocht en vandaag was het dan eindelijk raak.

Vanmorgen vinden Jurriën van Deijk en Jacob Lotz een exemplaar op Maasvlakte! Een van de meest begeerde vogels van dit moment, een nieuwe soort voor Nederland zou maar opeens in hun kijkerbeeld! Wat een adrenaline-kick moet dat zijn geweest! Hulde!

Helaas bereiken de berichten over deze mega mij pas een uur na de melding …. Maar goed, na de ontdekking is de vogel nog niet weer beeld geweest en dat is, als ik om half twaalf arriveer, nog steeds zo. Het ‘duindoorn-vlier-complexje’, waar de vogel vanaf de plaats van ontdekking naar toe is gevlogen, is volledig omsingeld door twitchers, die nauwlettend elke vogel, elke beweging, elke verschuivend takje in de gaten houden. Wat een heerlijke spanning!

Twitchers op de Maasvlakte

Twitchers op de Maasvlakte

Uiteindelijk begint het geloof in het feit dat de vogel nog op deze plek zit wat te tanen en wordt er besloten om een kleine, voorzichtige “sweep” te organiseren. Resultaat: géén bergheggenmus. 😦 De vogel moet zich dus al, voordat de volledige omsingeling tot stand kwam, hebben verplaatst. Dan maar verspreiden en zoeken is de “opdracht”.

Twitchers op de Maasvlakte

Twitchers op de Maasvlakte

Na een half uurtje vruchteloos te hebben gestruind, wat gezellig met vrienden en kennissen te hebben geouwehoerd, zie ik opeens mensen rennen. Dat kan maar één ding betekenen: de bergheggenmus is teruggevonden!* Er wordt geroepen, op vingers gefloten, gewenkt en iedereen zet het op een lopen. Niet echt handig op een terrein vol met konijnenholen, dus ik pas – mede ingegeven door een niet al te beste conditie – mijn looppas om in een stevig wandeltempo. Even later kan ik aanschuiven en zie ik al snel het ultrazeldzame vogeltje al foeragerend door de vegetatie hippen. Wat een prachtig beestje, wat een heerlijk gevoel en wat fantastisch om dat met zovelen te kunnen delen!

Bergheggenmus - Siberian Accentor

Bergheggenmus – Siberian Accentor

De bergheggenmus verplaatst zich de eerste tien minuten regelmatig, wat soms tot wat chaotische taferelen leidt, maar gelukkig verloopt de twitch ten opzichte van de vogel, heel ordelijk. Op een gegeven moment vindt de vogel een plekje wat hem echt aanstaat en waar zich bij tijd en wijle echt fantastisch laat zien! Hier krijgt uiteindelijk iedereen hem – vaak met wat aanwijzingen en hulp van anderen – goed te zien.

Twitchers op de Maasvlakte

Twitchers op de Maasvlakte

* Het zijn Gunther Vergauwen, Jan Vanwynsberghe, Gerald Driessens, Harm Niesen en Theo Admiraal die zich de her-ontdekkers van de vogel mogen noemen. Theo vertelde me later, dat hij dacht een barmsijs te zien. “Even kijken of het een grote of een kleine is,” dacht hij bij zichzelf. Eén blik door de verrekijker en zijn hart sloeg een keertje over: ’t Is de bergheggenmus! Geweldig toch?!

Twitchers op de Maasvlakte

Twitchers op de Maasvlakte

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Eindelijk ook een bergheggenmus in Nederland!

  1. Roland zegt:

    Ha Luuk: je bedoelt waarschijnlijk Gunther Vergauwen (een icoon uit Belgie…) en Theo Admiraal. Welke Gerald bedoeld wordt weet ik niet, maar Belgen komen zelden alleen…

  2. Hans Tetteroo zegt:

    Leuk stukje weer Luuk, toch af en toe maar blijven doen 🙂
    Groet, Hans.

  3. Pingback: “Nailed the Bast(a)ard!” ;-) | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s