Veldrietzanger?

Maandag 15 juni 2009

Zondagmiddag 14 juni verschenen er foto’s op waarneming.nl van een in de Wieringermeer gevangen veldrietzanger. Deze in Nederland zeldzame dwaalgast staat maar bij een kleine dertig Nederlandse vogelaars op de lijst. Het betreft een waarneming van 18 september 1994 op Vlieland. Dit is m.i. de enige waarneming (correct me, if I’m wrong) van een vogel in het veld; de andere waarnemingen betreffen vangsten. Dat deze zeldzaamheid dus hoog op de verlanglijst van menig vogelaar staat, hoeft hier dus verder geen betoog.
Met enig speurwerk komen onder andere Michel Veldt en ik achter de plek waar deze vogel vermoedelijk is gevangen. De in de Dutch Bird Alert meegezonden plekinfo: “Plek is niet vrij toegankelijk”, lijkt niet te kloppen. Dus wat let ons om er op af te gaan….
Na wat wikken en wegen besluiten Frank van Duivenvoorde en ik maandagavond een poging te wagen. Uiteraard een schot in het duister, maar onder het motto “niet geschoten, is altijd mis” vertrekken we om half acht vol goede moed van onze vaste carpoolplaats bij de Klinkenbergerplas in Oegstgeest.
Bij aankomst blijkt de plek inderdaad uitstekend toegankelijk. Het gaat om een brede dijk, waarover ook nog eens een wandelpad loopt. Aan de westkant liggen verschillende rietgebiedjes. Nadeel is dat de dijk met het aangrenzende rietgebied nogal lang is, waardoor je als je, zoals wij, maar met z’n tweeën bent toch ook een flinke dosis geluk moet hebben om de veldrietzanger op te merken.

Veldrietzanger_090615_1

Voordeel van deze plek is dat als de vogel gevonden zou worden iedereen de vogel vanaf de dijk buitengewoon goed zou moeten kunnen zien en dat er in principe geen kans is op verstoring.
Frank en ik struinen een paar keer over een flink gedeelte van de dijk heen en weer. Regelmatig staan we even stil en luisteren en turen we de brede rietstrook af. Af en toe veert ons hart op, maar helaas het blijkt meestal om een bosrietzanger of een rietzanger te gaan. De laatste zingt ook wat strofes die wat hoger en “tinkelender” klinken dan gebruikelijk, maar ja..
Op een gegeven moment geven we het op en rijden we toch een beetje teleurgesteld, maar zeker niet terneergeslagen naar huis. Wordt vervolgd………….?

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Veldrietzanger?

  1. Pingback: "Niet-zingende nachtzanger" | VogelPunt

Plaats een reactie