Huiskraai -1, een triest verhaal

Zondag 22 februari 2015

Huiskraai – House Crow

Huiskraai – House Crow

Land in zicht!” zal één van de drie reislustige huiskraaien hebben geroepen toen het schip waarop ze voeren in 1994 bij Hoek van Holland de Nieuwe Waterweg opvoer. Vanaf de reling zullen ze gedrieën verlekkerd hebben gekeken naar de afvalbakken bij het Vispaleis en toen ze zagen dat Hoek van Holland een heus treinstation had, zich wellicht hebben gerealiseerd, dat ze vanaf dit knooppunt in het spoorwegennet op termijn gemakkelijk heel Nederland zouden kunnen koloniseren….

Huiskraai – House Crow

Huiskraai – House Crow

Omdat ze in eerste instantie met open armen werden ontvangen durfde een paartje het enkele jaren later aan om een gezinnetje te stichten en brachten ze succesvol één jong groot, het eerste bewezen broedgeval voor Europa.

Huiskraai (juveniel) – House Crow (juvenile)

Huiskraai (juveniel) – House Crow (juvenile)

In de loop der jaren groeide de populatie uit tot zo’n dertig exemplaren. Een gezellige, jolige groep vreemdelingen die prima paste tussen de conservatieve, maar niet minder opportunistische kauwen, zwarte kraaien, eksters en meeuwen die de havens en kaden van Hoek van Holland afschuimden op al het lekkers dat wij als mensen rond laten slingeren.

Huiskraai – House Crow

Huiskraai – House Crow

In principe werden vogels die per schip in Nederland arriveerden niet door de Commissie Dwaalgasten Nederlandse Avifauna aanvaard, maar voor de huiskraai werd hiervoor een uitzondering gemaakt. De m.i. valide redenatie was dat bij deze soort het meevaren met schepen een gebruikelijke manier van verspreiding vormt. Welkom in Nederland!

Huiskraai – House Crow

Huiskraai – House Crow

Hierdoor was de Nederlandse avifauna een soort rijker. “+1”, om met de woorden van twitchend Nederland te spreken. Wat heb ik en met mij velen genoten van deze leuke, intelligente vogels. Met wat oud brood of een vers bij de plaatselijke grootgrutter aanschaft halfje bruin lokten we voor de jaar-, maand- en provincielijst of gewoon voor de lol de vogels naar ons toe en genoten van hun prachtige uiterlijk, hun karakteristieke roep en het groepsgedrag.

Huiskraai – House Crow

Huiskraai – House Crow

Helaas genoot niet iedereen van deze immigranten. De in de ogen van xenofobe “natuurliefhebbers” alsmaar uitdijende populatie zou voor een ecologische ramp kunnen zorgen. Demagogische prietpraat in mijn ogen, maar op 18 december 2013 besloot de Raad van State in hoger beroep dat de huiskraaien rond het station van Hoek van Holland mochten worden afgeschoten. Triest! Deze week werd het zo mogelijk nog triester, de CDNA blijkt de huiskraai van de Nederlandse lijst te hebben gehaald en hiermee is deze aanwinst voor de Nederlandse avifauna tot exoot verklaard. Hiermee legitimeert de CDNA – zij het indirect en niet doelbewust – volgens mij het ruimen van de vogels en daar ben ik, en zo hoor ik in het veld met mij velen, zeer ongelukkig mee.
Wellicht moet de huiskraai het ruime sop weer kiezen en met behulp van de haar gebruikelijke verspreidingsmanier op zoek gaan naar een oord waar ze wel echt welkom is.

Huiskraai – House Crow

Huiskraai – House Crow

NB.
Het hek lijkt nu van de dam en ik vrees dan ook voor het lot van al die andere soorten, die alleen als je in sprookjes gelooft, in één keer, dus zonder tussenlanding op bijv. een stuk wrakhout, een containerschip, een tanker, een vissersschuit, de Atlantische oceaan zijn overgestoken: Baltimore troepiaal -1, roodoogvireo -1, roodborstlijster -1, noordse waterlijster -1 en onze laatste aanwinst: grijze junco -1. En vorig jaar had geen enkele vogelaar een sneeuwuil op z’n jaarlijst….. Laten we de grote Canadese gans nog even koesteren…… ;-(

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Huiskraai -1, een triest verhaal

  1. Dirk Vermeulen zegt:

    De uitspraak van de Raad van State luidde dat ” Duke de stand van de huiskraai mocht beperken”
    Duke heeft “beperken” vertaald in “uitroeien” en is nu anderhalf jaar bezig te proberen ( letterlijk: kost wat het kost) de vogels een voor een af te schieten. Inmiddels lijken er nog max 4 huiskraaien te resteren. Zou er met deze stand van zaken nog steeds niet voldoende zijn “beperkt”?

  2. Pingback: Overwinterende blako, kraaien, Cetti’s zanger en drie zwibissen | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s