Eerste overwinterende steppekiekendief in Nederland!

Woensdag 24 februari 2016

Tijdens de adempauze geen blogs, maar alleen wat persoonlijke aantekeningen uit mijn vogeldagboek.

Wijnjeterperschar

Wijnjeterperschar

Deze koude woensdag in de voorjaarsvakantie (in de ochtend vorst: gladde binnenwegen, flink wat hagel- en natte sneeuwbuien en een koude wind) samen met Frank van Duivenvoorde doorgebracht in de Top of Holland.
We begonnen bij “Wijnjeterperschar” waar we de hier overwinterende dwerggors ondanks het tegenlicht snel in beeld hadden. Leuk!

Van Starkenborghkanaal

Van Starkenborghkanaal

Na het Van Starkenborghkanaal tevergeefs naar de Amerikaanse tafeleend te hebben afgespeurd zijn we doorgereden naar De Onlanden om naar de 22 februari jl. door Pieter Gorissen ontdekte steppekiekendief (2e kj man) te gaan speuren. Jan Lok blijkt de vogel al op 19 januari jl. te hebben gefotografeerd, maar deze als “blauwe kiekendief” te hebben gedetermineerd en op waarneming.nl te hebben ingevoerd. Het lijkt er dus op dat we met de eerste in Nederland overwinterende steppekiekendief van doen hebben. Hoe tof is dat?!

Donkere wolken pakken samen boven De Onlanden

Donkere wolken pakken samen boven De Onlanden

Tegen twaalven zie ik op aanwijzen van een altijd heel scherpe Hans van Oosterhout samen met Conny Leijdecker-Winthorst, Tonny Bakker, Wil Makkinje en Pieter Doorn de steppekiekendief een paar keer kort vliegen, waarvan één keer samen met een blauwe kiekendief door de telescoop. Tof! Frank is echter net te laat en ondanks intensief speurwerk – onder andere in gezelschap van Wim van Zwieten, Klaas Ophoff, Willem Hartholt, Guido Meeuwissen en Marnix Jonker – met af en toe een “kandidaatje”, die dichterbij komend of in ander licht telkens weer in een blauwe kiekendief verandert, vertrekken we om kwart over drie weer richting het Van Starkenborghkanaal voor een tweede poging om “the redhead” in de kijker te krijgen. We hebben het kanaal net weer afgezocht als Klaas belt: “De steppekiek hangt hier prachtig boven het gebied!” Dan maar weer terug naar de Onlanden, waar we ons aansluiten bij een aantal eerder genoemden die inmiddels gezelschap hebben gekregen van onder andere Max Berlijn, Martijn Bot en Folkert Jan Hoogstra. Ondanks het onaangename en koude weer is het beregezellig. We zijn nog net niet tot op het bot verkleumd als om kwart over vijf met een “Daar komt ie!” de steppekiekendief wordt aangekondigd.

Steppekiekendief - Pallid Harrier

Steppekiekendief – Pallid Harrier

De slanke roofvogel geeft een tien minuten durende vliegshow weg en valt dan in op de slaapplaats om volledig tussen de vegetatie te verdwijnen. Wat een fantastische waarneming! (Link naar filmpje gemaakt door M. Ka  Neder Birds.)

Steppekiekendief - Pallid Harrier (Martijn Bot - Birding Holland)

Steppekiekendief – Pallid Harrier (Martijn Bot – Birding Holland)

Normaal wordt er bij zo’n succesvolle twitch nog even “nagetafeld”, maar vandaag wordt alleen nog wat geroepen en gezwaaid en verdwijnt iedereen direct in de warme auto’s. Kachel op vol vermogen, TomTom op “Thuis” en nog ruim tweehonderd kilometer met Frank nagenoten van deze geweldige vogeldag in de TOH.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Eerste overwinterende steppekiekendief in Nederland!

  1. Pingback: Weekbericht #8 De eerste grutto's zijn terug! - Visdief

  2. Pingback: Toch naar de Amerikaanse tafeleend…. | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s