Op verkenning in de Biesbosch

Zaterdag 19 maart 2016

Vandaag ben ik samen met Bertus de Lange en Frank van Duivenvoorde op verkenning geweest in de Nationaal Park De Biesbosch. In dit beroemde natuurgebied komen we al jaren en altijd weer zijn we onder de indruk van de schoonheid, de dynamiek en enorme biomassa die gebied kenmerkt. De afgelopen tijd is er in de Noordwaard opnieuw veel voormalig akkerland vergraven. Een netwerk van geulen loopt door het gebied en deze staan in open verbinding met de Bergsche Maas. Hierdoor is een aaneengesloten wetland ontstaan, dat zijn weerga in Nederland niet kent. Een plek waar, zoals we via vogelvrienden in het veld vernamen, je van allerlei dijkjes kunt genieten van de vele duizenden vogels, die deze plek hebben ontdekt. Hoog tijd om dit eens met eigen ogen te gaan bekijken. (Voor meer informatie zie dit artikel.)

Speuren in de Muggenwaard

Speuren in de Muggenwaard

Ondanks de kou en het donkere weer worden we vandaag niet teleurgesteld. In Polder Muggenwaard miegelt het werkelijk van de vogels: waarbij vooral de honderden pijlstaarten en enkele duizenden wintertalingen opvallen. De gemelde Amerikaanse wintertaling kunnen we niet vinden, maar na driekwartier speuren vinden we wel een van de andere doelsoorten van vandaag vinden: de kleine geelpootruiter. Tof! Veel tijd wordt ons niet gegund om deze zeldzame Amerikaanse steltloper te bewonderen. Zonder aanwijsbare oorzaak vliegt het hele spul namelijk op. Hierbij zien we kort het karakteristieke vliegbeeld, maar vervolgens raken we de vogel snel kwijt en kunnen we deze ondanks intensief speurwerk helaas niet terugvinden. Hij zit er ongetwijfeld nog, maar buiten op dat moment buiten ons blikveld.
Vogelend door Polder Hardenhoek, Polder Beneden Spieringpolder, Polder Hoge Hof (Deeneplaatweg), Polder Jantjesplaat, Spieringsluis, Lijnoorden, Polder Maltha, Polder Buiten Kievitswaard, Polder De Kroon en De Zalm en treffen we onder andere tientallen baltsende Cetti’s zangers, een stuk of vijftien nonnetjes, een vrouw grote zaagbek, onze eerste zomertalingen (minstens drie paartjes) en uiteraard allerhande steltlopers en eenden.

Zomertaling – Garganey

Zomertaling – Garganey

Brandgans (leucistisch) – Barnacle Goose (leucistic

Brandgans (leucistisch) – Barnacle Goose (leucistic)

Nonnetje - Smew

Nonnetje – Smew

Rond het middaguur horen we dat de kleine geelpootruiter niet meer in de Muggenwaard, maar in de naastgelegen Galeiwaard zit. Zou de vogel hier vanmorgen vroeg naar toe zijn gevlogen en is dat de reden dat we hem niet meer terug konden vinden? We besluiten nog even kijkje te nemen en daar krijgen we geen spijt van, want deze prachtige zeldzaamheid laat zich hier fantastisch bekijken! (Simpel filmpje)

Kleine geelpootruiter - Lesser Yellowlegs

Kleine geelpootruiter – Lesser Yellowlegs

Kleine geelpootruiter - Lesser Yellowlegs

Kleine geelpootruiter – Lesser Yellowlegs

Met het veer Kop van het Land steken we de Nieuwe Merwede over om op weg naar huis nog wat te vogelen in het Zuid-Hollandse deel van de Biesbosch. Dit levert ons, in de vorm van een boven de Tongplaat foeragerende oeverzwaluw, nog een leuke nieuwe jaarsoort op. Gaaf! De bij Strijensas overwinterende zomertortel werkt helaas niet mee, maar dat is bepaald geen domper op deze geweldige vogeldag, waarop we de “nieuwe Biesbosch” goed hebben verkend, een plek waar we dit jaar zeker nog een paar keer terug (moeten) komen.

Nog wat plaatjes van de kleine geelpootruiter:

Kleine geelpootruiter 160319 3k Kleine geelpootruiter 160319 4k Kleine geelpootruiter 160319 5k Kleine geelpootruiter 160319 6k Kleine geelpootruiter 160319 7k Kleine geelpootruiter 160319 8k Kleine geelpootruiter 160319 9k Kleine geelpootruiter 160319 10k Kleine geelpootruiter 160319 11k Kleine geelpootruiter 160319 12k Kleine geelpootruiter 160319 13k Kleine geelpootruiter 160319 14k Kleine geelpootruiter 160319 15k Kleine geelpootruiter 160319 16k Kleine geelpootruiter 160319 17k

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s