“De Leidse Pelgrims”

Zondag 24 mei 2015 Als Margreet vanmiddag een paar uur met haar vriendinnen luncht, ga ik op kraamvisite bij de “Leidse Pelgrims”. Vanuit mijn huiskamer kan ik, zoals ik eerder al schreef, via de telescoop een deel het wel en wee van het slechtvalkenpaar volgen, maar op hemelsbreeds zo’n twee kilometer zie je er natuurlijk niet echt veel van. Op mijn dagelijkse forensenfietstochtje Leiderdorp-Rijnsburg zie en hoor ik ze zeer geregeld. Leuk!

Zicht op Leiden met aan het energiebedrijf de slechtvalkennestkast

Zicht vanuit de huiskamer op Leiden met aan het energiebedrijf de slechtvalkennestkast

Vandaag wil eens kijken of ik wellicht al wat van de pullen kan zien. Op 8 mei jl. mailde Martin Mollet me, dat hij de nestkast had geïnspecteerd en had vastgesteld dat er vier gezonde jongen (3 ♀ en 1 ♂) uit het ei waren gekropen. Op dat moment waren de pullen zo’n tien tot twaalf dagen oud. Donderdag 21 mei zijn de vogels geringd.

Slechtvalkkast E.ON-centrale aan Langegracht in Leiden

Slechtvalkkast E.ON-centrale aan Langegracht in Leiden

Vanmiddag post ik een kleine twee uur op de Langegracht. In eerste instantie zitten de oudervogels (beide geringd: a / O) op de klimijzers en de trekbanden van de schoorsteen van de elektriciteitscentrale.

Slechtvalk – Peregrine

Slechtvalk – Peregrine

Af en toe vliegen ze even roepend rond of verdwijnen ze geruime richting de binnenstad, waarschijnlijk om te jagen. Ik zie ze echter niet met prooi terugkomen. Het mannetje (zelf gezien het verenkleed nog een jonge vogel) strijkt telkens weer neer op het ijzerwerk van de schoorsteen, terwijl het vrouwtje een tijdlang op het rooster voor de nestkast gaat zitten. Ik hoor ondanks het langsrijdende verkeer regelmatig de bedelroep van de pullen. Geweldig!

Slechtvalk – Peregrine

Slechtvalk – Peregrine

Slechtvalk – Peregrine

Slechtvalk – Peregrine

Af en toe zijn er minstens twee al behoorlijk uit de kluiten gewassen pullen te zien. Gaaf! Er wordt gekrijst, wat met de vleugels geslagen, een staart gespreid en regelmatig waaien er donsveren uit de nestkast (voor filmpjes zie link 1, link 2, link 3 en link 4). Een schouwspel waarvan ik enige tijd geniet samen met mijn goede vogelvriend Wouter Teunissen, die mij en passant nog even aan een zeldzame “lifer” helpt: stijf hardgras.

Stijf hardgras - Fern-grass  (Catapodium rigidum)

Stijf hardgras – Fern-grass (Catapodium rigidum)

Over zeven tot tien dagen zullen de jonge slechtvalken zich waarschijnlijk af en toe naar buiten wagen. Spannend om te zien of ze hun volksnaam “pelgrim” dan ook waar gaan maken, Leiden achter zich zullen laten en op “bedevaart” zullen gaan. Wordt vervolgd.

Slechtvalk – Peregrine

Slechtvalk – Peregrine

Voor een artikel in het Leidsch Dagblad over deze slechtvalkenfamilie zie deze link.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s